poniedziałek, 13 lipca 2009

Ratatouille




Ratatouille (czasem używana spolszczona nazwa ratatuj) - potrawa pochodząca z Nicei. Danie to opiera się na składnikach warzywnych - przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
Pokrojone warzywa zrumienia się kolejno na oliwie z oliwek, a następnie przekłada do garnka i dusi. Całość doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Ratatouille podaje się na ciepło, często udekorowane gałązką tymianku, posypane fetą, razem z jajkiem w koszulce, z plastrami białego sera lub grzankami z bagietki posypanymi parmezanem. Na zimno bywa podawane z mięsami lub na kanapkach.
Podobne potrawy znane są w całym basenie Morza Śródziemnego, są to np., peperonata (Włochy), pisto (Andaluzja), briam (Grecja), bohemienne (Prowansja), czy nawet leczo (Węgry).
0,5 kg dojrzałych pomidorów,
2 cebule,
2 czerwone papryki,
1 duży bakłażan,
2 cukinie,
4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
2 listki laurowe,
tymianek,
sól,
pieprz do smaku.
Pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić i zdjąć skórkę. Pokroić na spore kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w krążki cebulę na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dorzucić bakłażany pokrojone w grubą kostkę i smażyć przez 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w plasterki. Po 5 minutach wrzucić pomidory, a po kolejnych 3 minutach dorzucić paprykę pokrojoną w cienkie paski, przeciśnięty czosnek, liście laurowe i resztę przypraw.
Pomidorowy Sezon 2009



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz