Tapas (hiszp. tapa oznacza pokrywkę, wieczko) – niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Zwyczaj wywodzi się z Andaluzji, jednak obecnie jest rozpowszechniony w całym kraju, a także poza jego granicami.
Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.
Do najbardziej znanych tapas należą:
jamón serrano – mała kanapka z szynką
oreja – ucho wołowe smażone we fryturze
tortilla española – omlet z jajek i smażonych kartofli
patatas bravas – ziemniaki smażone w głębokim oleju
oliwki
mariscos – owoce morza
fuet – katalońska kiełbasa
Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.
Do najbardziej znanych tapas należą:
jamón serrano – mała kanapka z szynką
oreja – ucho wołowe smażone we fryturze
tortilla española – omlet z jajek i smażonych kartofli
patatas bravas – ziemniaki smażone w głębokim oleju
oliwki
mariscos – owoce morza
fuet – katalońska kiełbasa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz