Przegrzebek (Pecten) – rodzaj małżów morskich o żeberkowatej, okrągławej muszli. Niektóre osobniki przytwierdzają się do podłoża bisiorem, a inne poruszają się swobodnie poprzez gwałtowne ruchy otwierania i zamykania muszli.
Przegrzebek jest rodzajem małżów morskich, żyjących głównie blisko brzegów na piaszczystych lub roślinnych dnach morskich. Jest mięczakiem dwuskorupowym, co oznacza, że okryty jest dwiema muszelkami. Na powierzchni muszli widoczne są promieniście ułożone żebra oraz pofalowane brzegi. Barwa zazwyczaj jest kremowopomarańczowa lub piaskowa. We Francji zwane są także muszlami św. Jakuba. Największe połowy przegrzebków są w regionie Breanii i Normandii. Tamtejsze prawo zabrania łowienia muszli mniejszych niż 10-11 cm i poza okresem zimowym. Ma to na celu ochronę populacji przegrzebków. Poza naturalnym źródłem tych mięczaków, są także sztuczne. Wiele dostępnych na rynku przegrzebków pochodzi z hodowli.
Największa ilość tych mięczaków jest w okresie ich połowu, a więc od października do kwietnia, ale samo mięso jest dostępne przez cały rok (zazwyczaj pochodzi ono z hodowli). Muszle mają ok. 15 cm szerokości i zawierają ok. 90 g mięsa o cylindrycznym kształcie. Wewnątrz muszli mogą się także znajdować różowe lub pomarańczowe jajeczka. Jeśli dokonujemy zakupu, warto wybierać te okazy, które mają mięso w kremowym kolorze, bez żadnych uszkodzeń i przebarwień. Jeśli kupujemy przegrzebki w muszlach, to wybierajmy tylko takie, które są szczelnie zamknięte, albo które zamykają się po dotknięciu. Otwarte są nieświeże. Muszle przegrzebków są żaroodporne, dlatego można ich używać jako kokilki do zapiekania dań z tych mięczaków. Wyśmienite są również gotowane na parze, opiekane lub podane jako szaszłyki, także z różnymi sosami. Wielu kucharzy używa ich jako składnik sałatek. Znakomity smak i morski aromat przegrzebków, wzbogaci wiele potraw z ryb i owoców morza.
Największa ilość tych mięczaków jest w okresie ich połowu, a więc od października do kwietnia, ale samo mięso jest dostępne przez cały rok (zazwyczaj pochodzi ono z hodowli). Muszle mają ok. 15 cm szerokości i zawierają ok. 90 g mięsa o cylindrycznym kształcie. Wewnątrz muszli mogą się także znajdować różowe lub pomarańczowe jajeczka. Jeśli dokonujemy zakupu, warto wybierać te okazy, które mają mięso w kremowym kolorze, bez żadnych uszkodzeń i przebarwień. Jeśli kupujemy przegrzebki w muszlach, to wybierajmy tylko takie, które są szczelnie zamknięte, albo które zamykają się po dotknięciu. Otwarte są nieświeże. Muszle przegrzebków są żaroodporne, dlatego można ich używać jako kokilki do zapiekania dań z tych mięczaków. Wyśmienite są również gotowane na parze, opiekane lub podane jako szaszłyki, także z różnymi sosami. Wielu kucharzy używa ich jako składnik sałatek. Znakomity smak i morski aromat przegrzebków, wzbogaci wiele potraw z ryb i owoców morza.
gdzie można zakupić przegrzebki???
OdpowiedzUsuńw supermaketach mrożone są prawie zawsze, swieże bywają - trzeba się zapytać, muszle widziałam w Kuchniach Świata
OdpowiedzUsuńmożna skopiować jedno zdjęcie??
OdpowiedzUsuńtak...
OdpowiedzUsuń