czwartek, 30 lipca 2009

Masło orzechowe



Masło orzechowe – wyrób spożywczy wytwarzany z orzeszków ziemnych, popularny w kuchni amerykańskiej i holenderskiej.
Zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, cukier, sól i nieznaczne ilości szkodliwych tłuszczów trans, które zapobiegają rozwarstwianiu się produktu. Gdy produkowany jest bez nich, wymaga zamieszania przed podaniem do stołu.
Masło orzechowe wynalazł w XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg.
Obrane orzeszki ziemne praży się w temperaturze 204 stopni Celsjusza. Po tym zabiegu orzeszki zmieniają kolor na jasnobrązowy. Następnie orzeszki są dość szybko studzone, co chroni przed nadmierną utratą oleju. Kolejnym etapem jest usunięcie łupinek oraz serca, gorzkiej części orzeszka. Następnie orzeszki mielone są na pastę, w tym czasie dodaje się pozostałe składniki: sól, cukier oraz utwardzony olej roślinny.

2 komentarze:

  1. robilas sama? Czy warto sie trudzic? I czy ten utwardzony tluszcz (wnioskuje ze to typ Cristo) jest niezbednie konieczny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zmielić orzechy w mocnym młynku lub maszynce na jednolitą masę, dodając oliwę lub olej, a następnie wymieszać z resztą składników. Ten produkt jest zdrowszy niż zwykłe masło bo nie zawiera cholesterolu, na 20 dkg orzechów ok. 2 łyżki tłuszczu, dodać trochę miodu i ew. soli.

    OdpowiedzUsuń