Egipska kuchnia jest inspirowana kuchnią turecką i arabską oraz kuchnią krajów Śródziemnomorskich.
W Egipcie jako kraju w przeważającej mierze zamieszkałym przez wyznawców Islamu - nie podaje się wieprzowiny, dlatego serwowane są dania wyłącznie z drobiu i wołowiny.
Potrawy stanowią kombinację warzyw i różnych rodzajów mięs polewanych sosami i przyprawionych ziołami.
Najczęściej używane przyprawy to: kminek, kurkuma, kolendra, imbir, sezam, goździki, pietruszka oraz mięta.
Główny posiłek spożywają najczęściej po południu, między 14.00 a 17.00. Składa się on z:
przekąsek (mezze) - wśród których dominują marynowane warzywa z zimnymi sosami
zupy (chorba): mięsne (lahma), warzywne (chudar) lub rybne (samak)
dania głównego - na które serwuje się przyrządzone na różne sposoby mięso kurczaka, wołowinę lub baraninę; podaje się je z warzywami i chlebem
owoców - pyszne i słodkie można jeść przez cały rok; zimą najlepsze są banany, daktyle, pomarańcze i granaty; z kolei lato to sezon na melony, brzoskwinie, śliwki i winogrona
słodkości - egipskie desery zaspokoją najbardziej wybrednego łasucha
Smacznego (hani'an) - mówi się nie przed, ale po posiłku.
WYBRANE POTAWY:
A'aish baladi - okrągły i płaski chleb wielkości talerza, dość niewyszukany w smaku i przypominający fakturą gąbkę
A'aish fransawi - chleb francuski, podobny do europejskich bułek
Ads - gęsta zupa fasolowa
Babaganuk - gęsta pasta złożona z sosu sezamowego (tahina) połączonego z pieczonym, a później zmielonym bakłażanem i czosnkiem, często też z natką pietruszki
Basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
Basturma - wędzone mięso przypominającym włoskie pastrami
Batingan - to marynowane i smażone oberżyny
Bisara - puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli
Firekh - kurczak przysmażany na ruszcie
Fiteer - rodzaj pizzy przygotowanej na miękkim cieście; nadzienie może być serwowane w środku potrawy lub na jej wierzchu; może być słodkie lub pikantne
Foul - duża brązowa fasola specjalnie przyrządzona na tłuszczu, często w sosie pomidorowym
Fuul - zmielony bób, zwykle włożony w kawałek chleba shammy (podobnego do pity)
Gibna beida - ser biały, podobny w smaku do greckiego sera feta
Gibna rumi - ser rzymski, twardy i o wyrazistym smaku, w kolorze biało-żółtym
Hamam (gołąb) - zwykle podaje się go z nadzieniem z ryżu i przypraw, może być również podawany w postaci gulasz z cebulą, pomidorami, ryżem albo drobno mieloną pszenicą
Hummus - sos sezamowo-grochowy (gotowany groch zmielony na pastę i wymieszany z czosnkiem i cytryny)
Isan asfur - zupa gotowana na wołowinie z drobnym makaronem, który kształtem przypomina ptasie języczki (stąd nazwa zupy)
Karkadey - bardzo smaczny napój z hibiskusa
Kebab - mięso z rożna, zwykle jagnięce (odpowiednik z kurczaka nazywa się shis tawouk), podawane na warstwie pietruszki, czyli badounis, a w droższych restauracjach ze smażonymi pomidorami i cebulą; w innych restauracjach kebab podaje się z chlebem, sałatką i pastą sezamową, zwaną tahina
Kebab halla - gulasz barani z kminkiem
Kebda firekh - wątróbka drobiowa, bardzo miękka i ma konsystencję pasztetu
Kufta - kulki z mielonej baraniny, z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie
Kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym
Limoon - sok cytrynowy domowej roboty
Mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
Makarona beszamel - egipska lasagne z mięsem mielonym w sosie beszamel; wersja bez makaronu to kusa beszamel - zamiast makaronu jest cukinia
Mahszi - potrawa podobna do polskich gołąbków; odpowiednio przyrządzony ryż z odrobiną mięsa wołowego jest zawijany w liście winogron (mahszi
łaraanab), liście kapusty (mahszi kromb), nadziewany we wcześniej wydrążoną cukinię (mahszi kusa), pomidora (mahszi tomatom) czy bakłażana (mahszi bitengen),
a później pieczony.
Mokh - móżdżek podawany w kawałkach, smażony w dużej ilości oleju, lub w całości, przystrojony pietruszką
Muluchija - gęsta zupa z juty (warzywo liściaste podobne do szpinaku), lekko kleista
Musaga - mieszanka bakłażanów, pomidorów, czosnku, oleju i przypraw, zapiekana w piekarniku
Sahleb - ciepły napój z grysiku, mleka i siekanych orzechów
Shammy - chleb podobny do pity
Shoarma - chlebek nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
Shorba ads - zupa z soczewicy, z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
Szisz kbab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula
Szurbet ads - zupa z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
Taameja - wyglądem przypomina nasze kotlety mielone, jednak jej głównym składnikiem jest mielona fasola z dodatkiem przypraw
Ta'amiyya/falafel - mielone nasiona ciecierzycy i przyprawy, smażone w cieście (nazywa się to felafel) i włożone w kawałek shammy razem z sałatką i tahina
Tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli u ziół
Tahina - sos sezamowy, często doprawiany czosnkiem i sokiem z limonki
Tomaten - kawałki pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym
Torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
Umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
Yansoon - napój anyżowy, podobny w smaku do lekarstwa
Zabaddy - jogurt
Do najpopularniejszych potraw egipskich należą:
różnego typu sałatki, niewiele mające wspólnego z europejskimi odpowiednikami
Batingan - marynowane i smażone oberżyny
Bisara - puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli
Tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli i ziół
Tomaten - sałatka z kawałków pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym
zupy:
Molochija - gęsta zupa z juty o smaku przypominającum szpinak, lekko kleista
Shorba ads - z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
dania główne to najczęściej:
Harisa - sos pomidorowy z dodatkiem przypraw, smażonej cebuli i jajek
Hummus - sos sezamowo-grochowy
Kebab halla - gulasz barani z kminkiem
Kofta egipska - krokiety zrobione z mielonego mięsa baraniego z przyprawami, pieczone na rożnie razem z pieczarkami i cebulą; do tego sos jogurtowy i ryż albo tabbula, czyli kasza kus-kus z cebulą i ziołami
Kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym
Shoarma - chlebek typu pita nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
Szisz kebab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula
Ta’amija/falafel - smażone kulki z uprzednio zmiksowanej ciecierzycy/fasoli
Torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
desery:
Baklawa - strudel z orzechami, migdałami i miodem
Basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
Kunafa - ciastko składające się z warstw cienkiego i kruchego ciasta przekładanego miodem i orzechami
Mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
Umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
NAPOJE
Herbatę (shay) to napój narodowy, pija się w Egipcie zawsze i wszędzie. Liście herbaciane gotuje się w czajniczku i słodzi, nie żałując cukru. Podaje się samą lub z dodatkiem mleka. W upalne dni najlepiej pić herbatę miętową (shay bi na’na’).
Kawa (qahwa), tradycyjnie mocna i bardzo słodka (ziyada), jest parzona z dużą ilością cukru w tygielku i rozlewana do maleńkich filiżanek. Kawa średnio słodka (mazbut), z odrobiną cukru (ariha) lub bez cukru (sada).
Wodę najlepiej pić z butelek fabrycznie zamykanych, a nie z karafek stawianych w restauracjach na stół. Przed wypiciem warto sprawdzić, czy kapsel lub nakrętka nie są naruszone, gdyż zdarzają się przypadki ponownego napełniania butelek wodą z kranu.
Soki (asir) - tanie, smaczne i orzeźwiające, wyciskane ze świeżych owoców: pomarańczy (burtu’aan), truskawek (farawla), granatów (ruman), mango (manga), bananów (mohz) lub z trzciny cukrowej (asab). Popularne są także soki warzywne: ogórkowy (khiyar), pomidorowy (tamaatin), marchewkowy (gazar) czy pomarańczowo-marchewkowy (nuss wa nuss). Pyszny i bardzo popularny jest napar z liści hibiskusa (karkadeh).
TRUNKI
Egipcjanie, to w większości naród muzułmański, więc rzadko piją alkohol. Miejscowe produkty alkoholowe takie jak: wina, giny, brandy i whisky nie należą do światowej czołówki.
Miejscowe piwo Stella jest dość słabe, za pół litra trzeba zapłacić od 6 LE wzwyż (w zależności od klasy lokalu), dużo mocniejsze, ale i droższe jest Stella Export (15 LE).
Warto natomiast spróbować zibiby, egipskiej odmiany ouzo. Trunek ten pija się także nierozcieńczony.
W hotelach i większych restauracjach można zamówić drinki lub importowane piwa, ale niestety, są drogie.
W Egipcie jako kraju w przeważającej mierze zamieszkałym przez wyznawców Islamu - nie podaje się wieprzowiny, dlatego serwowane są dania wyłącznie z drobiu i wołowiny.
Potrawy stanowią kombinację warzyw i różnych rodzajów mięs polewanych sosami i przyprawionych ziołami.
Najczęściej używane przyprawy to: kminek, kurkuma, kolendra, imbir, sezam, goździki, pietruszka oraz mięta.
Główny posiłek spożywają najczęściej po południu, między 14.00 a 17.00. Składa się on z:
przekąsek (mezze) - wśród których dominują marynowane warzywa z zimnymi sosami
zupy (chorba): mięsne (lahma), warzywne (chudar) lub rybne (samak)
dania głównego - na które serwuje się przyrządzone na różne sposoby mięso kurczaka, wołowinę lub baraninę; podaje się je z warzywami i chlebem
owoców - pyszne i słodkie można jeść przez cały rok; zimą najlepsze są banany, daktyle, pomarańcze i granaty; z kolei lato to sezon na melony, brzoskwinie, śliwki i winogrona
słodkości - egipskie desery zaspokoją najbardziej wybrednego łasucha
Smacznego (hani'an) - mówi się nie przed, ale po posiłku.
WYBRANE POTAWY:
A'aish baladi - okrągły i płaski chleb wielkości talerza, dość niewyszukany w smaku i przypominający fakturą gąbkę
A'aish fransawi - chleb francuski, podobny do europejskich bułek
Ads - gęsta zupa fasolowa
Babaganuk - gęsta pasta złożona z sosu sezamowego (tahina) połączonego z pieczonym, a później zmielonym bakłażanem i czosnkiem, często też z natką pietruszki
Basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
Basturma - wędzone mięso przypominającym włoskie pastrami
Batingan - to marynowane i smażone oberżyny
Bisara - puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli
Firekh - kurczak przysmażany na ruszcie
Fiteer - rodzaj pizzy przygotowanej na miękkim cieście; nadzienie może być serwowane w środku potrawy lub na jej wierzchu; może być słodkie lub pikantne
Foul - duża brązowa fasola specjalnie przyrządzona na tłuszczu, często w sosie pomidorowym
Fuul - zmielony bób, zwykle włożony w kawałek chleba shammy (podobnego do pity)
Gibna beida - ser biały, podobny w smaku do greckiego sera feta
Gibna rumi - ser rzymski, twardy i o wyrazistym smaku, w kolorze biało-żółtym
Hamam (gołąb) - zwykle podaje się go z nadzieniem z ryżu i przypraw, może być również podawany w postaci gulasz z cebulą, pomidorami, ryżem albo drobno mieloną pszenicą
Hummus - sos sezamowo-grochowy (gotowany groch zmielony na pastę i wymieszany z czosnkiem i cytryny)
Isan asfur - zupa gotowana na wołowinie z drobnym makaronem, który kształtem przypomina ptasie języczki (stąd nazwa zupy)
Karkadey - bardzo smaczny napój z hibiskusa
Kebab - mięso z rożna, zwykle jagnięce (odpowiednik z kurczaka nazywa się shis tawouk), podawane na warstwie pietruszki, czyli badounis, a w droższych restauracjach ze smażonymi pomidorami i cebulą; w innych restauracjach kebab podaje się z chlebem, sałatką i pastą sezamową, zwaną tahina
Kebab halla - gulasz barani z kminkiem
Kebda firekh - wątróbka drobiowa, bardzo miękka i ma konsystencję pasztetu
Kufta - kulki z mielonej baraniny, z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie
Kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym
Limoon - sok cytrynowy domowej roboty
Mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
Makarona beszamel - egipska lasagne z mięsem mielonym w sosie beszamel; wersja bez makaronu to kusa beszamel - zamiast makaronu jest cukinia
Mahszi - potrawa podobna do polskich gołąbków; odpowiednio przyrządzony ryż z odrobiną mięsa wołowego jest zawijany w liście winogron (mahszi
łaraanab), liście kapusty (mahszi kromb), nadziewany we wcześniej wydrążoną cukinię (mahszi kusa), pomidora (mahszi tomatom) czy bakłażana (mahszi bitengen),
a później pieczony.
Mokh - móżdżek podawany w kawałkach, smażony w dużej ilości oleju, lub w całości, przystrojony pietruszką
Muluchija - gęsta zupa z juty (warzywo liściaste podobne do szpinaku), lekko kleista
Musaga - mieszanka bakłażanów, pomidorów, czosnku, oleju i przypraw, zapiekana w piekarniku
Sahleb - ciepły napój z grysiku, mleka i siekanych orzechów
Shammy - chleb podobny do pity
Shoarma - chlebek nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
Shorba ads - zupa z soczewicy, z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
Szisz kbab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula
Szurbet ads - zupa z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
Taameja - wyglądem przypomina nasze kotlety mielone, jednak jej głównym składnikiem jest mielona fasola z dodatkiem przypraw
Ta'amiyya/falafel - mielone nasiona ciecierzycy i przyprawy, smażone w cieście (nazywa się to felafel) i włożone w kawałek shammy razem z sałatką i tahina
Tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli u ziół
Tahina - sos sezamowy, często doprawiany czosnkiem i sokiem z limonki
Tomaten - kawałki pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym
Torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
Umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
Yansoon - napój anyżowy, podobny w smaku do lekarstwa
Zabaddy - jogurt
Do najpopularniejszych potraw egipskich należą:
różnego typu sałatki, niewiele mające wspólnego z europejskimi odpowiednikami
Batingan - marynowane i smażone oberżyny
Bisara - puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli
Tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli i ziół
Tomaten - sałatka z kawałków pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym
zupy:
Molochija - gęsta zupa z juty o smaku przypominającum szpinak, lekko kleista
Shorba ads - z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
dania główne to najczęściej:
Harisa - sos pomidorowy z dodatkiem przypraw, smażonej cebuli i jajek
Hummus - sos sezamowo-grochowy
Kebab halla - gulasz barani z kminkiem
Kofta egipska - krokiety zrobione z mielonego mięsa baraniego z przyprawami, pieczone na rożnie razem z pieczarkami i cebulą; do tego sos jogurtowy i ryż albo tabbula, czyli kasza kus-kus z cebulą i ziołami
Kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym
Shoarma - chlebek typu pita nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
Szisz kebab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula
Ta’amija/falafel - smażone kulki z uprzednio zmiksowanej ciecierzycy/fasoli
Torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
desery:
Baklawa - strudel z orzechami, migdałami i miodem
Basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
Kunafa - ciastko składające się z warstw cienkiego i kruchego ciasta przekładanego miodem i orzechami
Mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
Umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
NAPOJE
Herbatę (shay) to napój narodowy, pija się w Egipcie zawsze i wszędzie. Liście herbaciane gotuje się w czajniczku i słodzi, nie żałując cukru. Podaje się samą lub z dodatkiem mleka. W upalne dni najlepiej pić herbatę miętową (shay bi na’na’).
Kawa (qahwa), tradycyjnie mocna i bardzo słodka (ziyada), jest parzona z dużą ilością cukru w tygielku i rozlewana do maleńkich filiżanek. Kawa średnio słodka (mazbut), z odrobiną cukru (ariha) lub bez cukru (sada).
Wodę najlepiej pić z butelek fabrycznie zamykanych, a nie z karafek stawianych w restauracjach na stół. Przed wypiciem warto sprawdzić, czy kapsel lub nakrętka nie są naruszone, gdyż zdarzają się przypadki ponownego napełniania butelek wodą z kranu.
Soki (asir) - tanie, smaczne i orzeźwiające, wyciskane ze świeżych owoców: pomarańczy (burtu’aan), truskawek (farawla), granatów (ruman), mango (manga), bananów (mohz) lub z trzciny cukrowej (asab). Popularne są także soki warzywne: ogórkowy (khiyar), pomidorowy (tamaatin), marchewkowy (gazar) czy pomarańczowo-marchewkowy (nuss wa nuss). Pyszny i bardzo popularny jest napar z liści hibiskusa (karkadeh).
TRUNKI
Egipcjanie, to w większości naród muzułmański, więc rzadko piją alkohol. Miejscowe produkty alkoholowe takie jak: wina, giny, brandy i whisky nie należą do światowej czołówki.
Miejscowe piwo Stella jest dość słabe, za pół litra trzeba zapłacić od 6 LE wzwyż (w zależności od klasy lokalu), dużo mocniejsze, ale i droższe jest Stella Export (15 LE).
Warto natomiast spróbować zibiby, egipskiej odmiany ouzo. Trunek ten pija się także nierozcieńczony.
W hotelach i większych restauracjach można zamówić drinki lub importowane piwa, ale niestety, są drogie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz