wtorek, 28 lipca 2009

Kuchnia egipska


Egipska kuchnia jest inspirowana kuchnią turecką i arabską oraz kuchnią krajów Śródziemnomorskich. 
W Egipcie jako kraju w przeważającej mierze zamieszkałym przez wyznawców Islamu - nie podaje się wieprzowiny, dlatego serwowane są dania wyłącznie z drobiu i wołowiny.
Potrawy stanowią kombinację warzyw i różnych rodzajów mięs polewanych sosami i przyprawionych ziołami. 
Najczęściej używane przyprawy to: kminek, kurkuma, kolendra, imbir, sezam, goździki, pietruszka oraz mięta. 
Główny posiłek spożywają najczęściej po południu, między 14.00 a 17.00. Składa się on z: 
przekąsek (mezze) - wśród których dominują marynowane warzywa z zimnymi sosami 
zupy (chorba): mięsne (lahma), warzywne (chudar) lub rybne (samak) 
dania głównego - na które serwuje się przyrządzone na różne sposoby mięso kurczaka, wołowinę lub baraninę; podaje się je z warzywami i chlebem 
owoców - pyszne i słodkie można jeść przez cały rok; zimą najlepsze są banany, daktyle, pomarańcze i granaty; z kolei lato to sezon na melony, brzoskwinie, śliwki i winogrona 
słodkości - egipskie desery zaspokoją najbardziej wybrednego łasucha 
Smacznego (hani'an) - mówi się nie przed, ale po posiłku. 
WYBRANE POTAWY: 
A'aish baladi - okrągły i płaski chleb wielkości talerza, dość niewyszukany w smaku i przypominający fakturą gąbkę 
A'aish fransawi - chleb francuski, podobny do europejskich bułek 
Ads - gęsta zupa fasolowa 
Babaganuk - gęsta pasta złożona z sosu sezamowego (tahina) połączonego z pieczonym, a później zmielonym bakłażanem i czosnkiem, często też z natką pietruszki
Basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami 
Basturma - wędzone mięso przypominającym włoskie pastrami 
Batingan - to marynowane i smażone oberżyny 
Bisara - puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli 
Firekh - kurczak przysmażany na ruszcie 
Fiteer - rodzaj pizzy przygotowanej na miękkim cieście; nadzienie może być serwowane w środku potrawy lub na jej wierzchu; może być słodkie lub pikantne 
Foul - duża brązowa fasola specjalnie przyrządzona na tłuszczu, często w sosie pomidorowym 
Fuul - zmielony bób, zwykle włożony w kawałek chleba shammy (podobnego do pity) 
Gibna beida - ser biały, podobny w smaku do greckiego sera feta 
Gibna rumi - ser rzymski, twardy i o wyrazistym smaku, w kolorze biało-żółtym 
Hamam (gołąb) - zwykle podaje się go z nadzieniem z ryżu i przypraw, może być również podawany w postaci gulasz z cebulą, pomidorami, ryżem albo drobno mieloną pszenicą 
Hummus - sos sezamowo-grochowy (gotowany groch zmielony na pastę i wymieszany z czosnkiem i cytryny) 
Isan asfur - zupa gotowana na wołowinie z drobnym makaronem, który kształtem przypomina ptasie języczki (stąd nazwa zupy) 
Karkadey - bardzo smaczny napój z hibiskusa
Kebab - mięso z rożna, zwykle jagnięce (odpowiednik z kurczaka nazywa się shis tawouk), podawane na warstwie pietruszki, czyli badounis, a w droższych restauracjach ze smażonymi pomidorami i cebulą; w innych restauracjach kebab podaje się z chlebem, sałatką i pastą sezamową, zwaną tahina 
Kebab halla - gulasz barani z kminkiem 
Kebda firekh - wątróbka drobiowa, bardzo miękka i ma konsystencję pasztetu 
Kufta - kulki z mielonej baraniny, z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie 
Kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym 
Limoon - sok cytrynowy domowej roboty 
Mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi 
Makarona beszamel - egipska lasagne z mięsem mielonym w sosie beszamel; wersja bez makaronu to kusa beszamel - zamiast makaronu jest cukinia 
Mahszi - potrawa podobna do polskich gołąbków; odpowiednio przyrządzony ryż z odrobiną mięsa wołowego jest zawijany w liście winogron (mahszi 
łaraanab), liście kapusty (mahszi kromb), nadziewany we wcześniej wydrążoną cukinię (mahszi kusa), pomidora (mahszi tomatom) czy bakłażana (mahszi bitengen),
a później pieczony. 
Mokh - móżdżek podawany w kawałkach, smażony w dużej ilości oleju, lub w całości, przystrojony pietruszką 
Muluchija - gęsta zupa z juty (warzywo liściaste podobne do szpinaku), lekko kleista 
Musaga - mieszanka bakłażanów, pomidorów, czosnku, oleju i przypraw, zapiekana w piekarniku 
Sahleb - ciepły napój z grysiku, mleka i siekanych orzechów
Shammy - chleb podobny do pity 
Shoarma - chlebek nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym 
Shorba ads - zupa z soczewicy, z dodatkiem mielonego kminku i cytryny 
Szisz kbab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula 
Szurbet ads - zupa z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny 
Taameja - wyglądem przypomina nasze kotlety mielone, jednak jej głównym składnikiem jest mielona fasola z dodatkiem przypraw
Ta'amiyya/falafel - mielone nasiona ciecierzycy i przyprawy, smażone w cieście (nazywa się to felafel) i włożone w kawałek shammy razem z sałatką i tahina 
Tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli u ziół 
Tahina - sos sezamowy, często doprawiany czosnkiem i sokiem z limonki 
Tomaten - kawałki pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym 
Torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną 
Umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku 
Yansoon - napój anyżowy, podobny w smaku do lekarstwa
Zabaddy - jogurt
Do najpopularniejszych potraw egipskich należą: 
różnego typu sałatki, niewiele mające wspólnego z europejskimi odpowiednikami 
Batingan - marynowane i smażone oberżyny 
Bisara - puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli 
Tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli i ziół 
Tomaten - sałatka z kawałków pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym 
zupy: 
Molochija - gęsta zupa z juty o smaku przypominającum szpinak, lekko kleista 
Shorba ads - z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
dania główne to najczęściej: 
Harisa - sos pomidorowy z dodatkiem przypraw, smażonej cebuli i jajek
Hummus - sos sezamowo-grochowy 
Kebab halla - gulasz barani z kminkiem
Kofta egipska - krokiety zrobione z mielonego mięsa baraniego z przyprawami, pieczone na rożnie razem z pieczarkami i cebulą; do tego sos jogurtowy i ryż albo tabbula, czyli kasza kus-kus z cebulą i ziołami
Kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym
Shoarma - chlebek typu pita nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
Szisz kebab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula
Ta’amija/falafel - smażone kulki z uprzednio zmiksowanej ciecierzycy/fasoli
Torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
desery: 
Baklawa - strudel z orzechami, migdałami i miodem
Basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
Kunafa - ciastko składające się z warstw cienkiego i kruchego ciasta przekładanego miodem i orzechami
Mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
Umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
NAPOJE 
Herbatę (shay) to napój narodowy, pija się w Egipcie zawsze i wszędzie. Liście herbaciane gotuje się w czajniczku i słodzi, nie żałując cukru. Podaje się samą lub z dodatkiem mleka. W upalne dni najlepiej pić herbatę miętową (shay bi na’na’).
Kawa (qahwa), tradycyjnie mocna i bardzo słodka (ziyada), jest parzona z dużą ilością cukru w tygielku i rozlewana do maleńkich filiżanek. Kawa średnio słodka (mazbut), z odrobiną cukru (ariha) lub bez cukru (sada).
Wodę najlepiej pić z butelek fabrycznie zamykanych, a nie z karafek stawianych w restauracjach na stół. Przed wypiciem warto sprawdzić, czy kapsel lub nakrętka nie są naruszone, gdyż zdarzają się przypadki ponownego napełniania butelek wodą z kranu.
Soki (asir) - tanie, smaczne i orzeźwiające, wyciskane ze świeżych owoców: pomarańczy (burtu’aan), truskawek (farawla), granatów (ruman), mango (manga), bananów (mohz) lub z trzciny cukrowej (asab). Popularne są także soki warzywne: ogórkowy (khiyar), pomidorowy (tamaatin), marchewkowy (gazar) czy pomarańczowo-marchewkowy (nuss wa nuss). Pyszny i bardzo popularny jest napar z liści hibiskusa (karkadeh).
TRUNKI 
Egipcjanie, to w większości naród muzułmański, więc rzadko piją alkohol. Miejscowe produkty alkoholowe takie jak: wina, giny, brandy i whisky nie należą do światowej czołówki. 
Miejscowe piwo Stella jest dość słabe, za pół litra trzeba zapłacić od 6 LE wzwyż (w zależności od klasy lokalu), dużo mocniejsze, ale i droższe jest Stella Export (15 LE). 
Warto natomiast spróbować zibiby, egipskiej odmiany ouzo. Trunek ten pija się także nierozcieńczony. 
W hotelach i większych restauracjach można zamówić drinki lub importowane piwa, ale niestety, są drogie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz