piątek, 10 lipca 2009

Halloumi






Halloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego. Nazwę swą zawdzięcza słowu hallum – ser libański, w Turcji występuje pod nazwą hellim peyniri. Halloumi pochodzi zasadniczo z Cypru, mieszkańcy tej wyspy uważają ten ser wręcz za potrawę narodową. Od wielu stuleci wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego, obecnie także z dodatkiem krowiego. Przy temperaturze ok. 33OC dodaje się do niego podpuszczkę a po pół godzinie tworzy się skrzep. Potem należy go podzielić ręcznie na wiele porcji, które układa się warstwowo w specjalnych drewnianych formach i mocno sprasowuje, by w ten sposób ułatwić odpływ serwatki. Taką masę zagotowuje się w uzyskanej serwatce i ponownie prasuje. Następnie kroi się ją w płaskie nieduże bloki i ubija póki jest jeszcze ciepła, nierzadko z dodatkiem świeżej mięty. Na końcu posolony ser przechowuje się w solance w temperaturze ok 2OC. Świeży lub dojrzały halloumi doskonale nadaje się do najróżniejszych dań i przystawek. Dzięki swym specyficznym właściwościom ser ten nawet w wysokiej temperaturze zachowuje swój pierwotny kształt i smak, ale oczywiście, można go także przetapiać, smażyć, używać do zapiekanek. Popularny jest sposób smażenia sera halloumi, obtoczonego w mąkę i usmażonego podobnie jak frytki w dużej ilości oleju, podany następnie w sosie vinaigrette z kaparami. Tak przyrządzony ser jest jednym z ulubionych dań Cypryjczyków. 
Obecnie produkuje się różne odmiany sera halloumi np. bez skórki, ale za to z listkami mięty, albo też z krowiego mleka. Ser halloumi nie jest popularny na szeroką skalę w Polsce, czego bardzo żałują wszyscy ci, którzy będąc choć raz na Cyprze, spróbowali tego specjału. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz