wtorek, 21 lipca 2009

Maltańska kuchnia





Kuchnia maltańska to przede wszystkim proste i pożywne dania. Posiłki przyrządzane są szybko i nieskomplikowanie, ponieważ upał nie pozwala na zbyt długie przygotowywanie posiłków w kuchni. Kuchnia obfituje w niezliczone ilości ryb oraz owoce morza. Najpopularniejszymi daniami są przede wszystkim ross il-forn (ryż z dodatkiem mięsa wołowego bądź wieprzowego, zapiekany z serem), torta tal-lampuki (pasztet rybny z dodatkiem: pomidorów, cebuli oraz szpinaku) oraz timpana (makaron zapiekany z wołowiną). Wyspa jest znana z produkcji win: Lachryma Vitis (białe oraz czerwone), Marsovin (białe, różowe oraz czerwone). Dużym powodzeniem cieszą się również piwa, do najpopularniejszych zaliczane są: Hop Leaf oraz Cisk Lager. Malta oprócz win i piw słynie z produkcji najlepszych fig, migdałów, cytrusów oraz oliwek.
Obce wpływy odgrywają znaczącą rolę w maltańskiej kuchni. Bliskość Włoch spowodowała rozpowszechnienie na Malcie potraw z makaronu, po Brytyjczykach zostały steki, szarlotka i smażona ryba z frytkami. Autentyczne maltańskie potrawy należą do kuchni śródziemnomorskiej.
Potrawy charakterystyczne dla Malty:
Zupy
Aljotta - zupa rybna, przyprawiona cebulą i ziołami
Brodu - bulion wołowy z dodatkiem selera, kabaczka i rzepy
Kawlata - zupa jarzynowa z wieprzowiną lub maltańskimi kiełbaskami
Minestra - zupa jarzynowa, podobna do włoskiej minestrone, lecz gęstsza
Soppa tal-armla - zupa jarzynowa podawana z kozim serem
Pasta
Ross fil-forn - ryż z siekaną wołowiną, jajami, pomidorami i szafranem
Timpana - zapiekanka z makaronu, mięsa, warzyw, sera i jaj
Jarzyny
Potrawy z miejscowych warzyw są często nadziewane farszem z mielonego mięsa, cebuli, pietruszki, oliwek, czerstwego pieczywa, ziół i pomidorów.
Brungiel - nadziewane bakłażany
Kapunata - bakłażany, pomidory, zielona papryka i czosnek
Qagoc c mimli - nadziewane karczochy
Qara'bali mimli - nadziewany kabaczek
Ryby i owoce morza
Lampuka - ryba migrująca wzdłuż wybrzeży maltańskich od września do listopada
Accola - seriola
Awwija - homar
Calamari - kałamarnica (nadziewana, smażona lub duszona)
Cerna - granik
Clamar - kałamarnica
Dott - wrakoń
Gamblu - wielka krewetka
Granc - krab
Merluzzo - morszczuk
Qarnita - ośmiornica (często smażona w czosnku lub duszona w sosie z czerwonego wina)
Tamar - omułek
Tunnagg - tuńczyk (często gotowany z pomidorami, zieloną papryką i cebulą)
Potrawy z mięsa
Bragioli - zrazy wołowe z nadzieniem z mielonego mięsa, oliwek, jaj, bekonu, czerstwego pieczywa i pietruszki.
Fenek biz-Zalza - potrawka z królika z dodatkiem cebuli, ziół i wina.
Torta tal-fenek - pasztet z królika.
Sery
Gbejna - owczy ser, który podaje się świeży, podsuszony lub przyprawiony. Jest to specjalność Gozo.
Napoje
Na Malcie można kupić rodzime wina i piwa. Przykładem może być Farson's Shandy - połączenie piwa i lemoniady. Najbardziej charakterystyczny napój to Kinnie - maltańska wersja coca-coli, z pomarańczową goryczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz