piątek, 10 lipca 2009

Ayran




Ayran, (IPA: [aɪˈran]), (tur.: Ayran), (bułg.: айрян lub мътеница), (gr.: Αϊράνι), (arm.: Թան), (alb.: Dhallë), to popularny turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody (w proporcji 2:1 lub 1:1). Zazwyczaj dodawana jest do niego sól, a czasami też pieprz. Podawany jest schłodzony, może też mieć pianę. Często spożywany jest razem z kebabem. Ayran jest podobny do popularnego m.in. w Iranie i Armenii napoju Doogh (dugh, abdug, tahn), który jednak jest poddawany krótkiemu procesowi fermentacji i jest lekko musujący.
Ayran jest także popularny w innych krajach Bliskiego Wschodu. Na tureckiej prowincji napojem tym podejmuje się gości. Ayran można kupić w restauracjach i sklepach, ale można też zrobić go samemu - w wersji podstawowej (jogurt, woda, sól) lub też dodać posiekaną miętę. Ten drugi przepis jest popularny podczas upałów - gasi pragnienie i działa "odświeżająco". W Turcji Ayran stanowi mocną konkurencję dla innych napojów, w tym tych produkowanych przez globalne koncerny. Ormianie i Arabowie nazywają ten napój tan i pod tą nazwą jest on popularny m.in. w USA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz