- 1 kg świeżych śledzi
- mała cebula
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kawioru
- pół szklanki octu
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka białego pieprzu
- łyżka soli
Drobno posiekaną cebulę wymieszać z majonezem, roztartym z solą czosnkiem, koperkiem, śmietaną i musztardą. Przyprawić pieprzem, dodać kawior i wymieszać. Zagotować marynatę z dwóch szklanek wody, octu i soli. Umyte i odfiletowane śledzie zalać przestudzoną marynatą i zostawić na 4 - 5 godz. w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, ułożyć w salaterce, zalać przygotowanym sosem, przykryć, wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz