- 1 kg świeżych śledzi
 - mała cebula
 - 1 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki kawioru
 - pół szklanki octu
 - 3 łyżki majonezu
 - 2 łyżki gęstej śmietany
 - 2 łyżki musztardy
 - 2 łyżki posiekanego koperku
 - łyżeczka białego pieprzu
 - łyżka soli
 
Drobno posiekaną cebulę wymieszać z majonezem, roztartym z solą czosnkiem, koperkiem, śmietaną i musztardą. Przyprawić pieprzem, dodać kawior i wymieszać. Zagotować marynatę z dwóch szklanek wody, octu i soli. Umyte i odfiletowane śledzie zalać przestudzoną marynatą i zostawić na 4 - 5 godz. w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, ułożyć w salaterce, zalać przygotowanym sosem, przykryć, wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz