W dzisiejszej kuchni słowackiej wiele jest sąsiedzkich zapożyczeń od Węgrów, Czechów i Rusinów. Przeważają dania mięsne z sosami, knedlikami i korniszonami oraz kapustą.
Do rangi potrawy narodowej urosły bryndzové halušky – drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego podawane z bryndzą i okraszone smalcem ze skwarkami oraz śmietaną. Danie pochodzi z Liptowa, który słynął również z wyrobu znakomitych owczych serów. Obok znakomitej bryndzy ciągle rosnącym uznaniem cieszą się oravské korbáčiký – coś w rodzaju oscypków formowanych w wiązki cieniutkich włókien, dostępne w wersji solonej lub dodatkowo wędzonej.
Do oryginalnych potraw słowackich należą liczne dania mączne (kluski, knedle z owocami), potrawy z baraniny i dziczyzny oraz wariacje na temat kiszonej kapusty. Kuchnia węgierska zaznaczyła się na Słowacji gulaszem, w tym bograczem (guláš kotlikovy), paprykową zupą rybną halászlé i zastosowaniem ostrych przypraw: papryki i czosnku. Od Rusinów pochodzą pierogi i bliny, a od Czechów – knedliki i smażone karpie.
Do podstawowych potraw, dostępnych bodaj w każdej restauracji w kraju, należą m.in. hemendeks (jajko na szynce), hovädzia polievka (rosół wołowy), vyprážený syr (smażony, panierowany żółty ser), rieberko (schabowy z kością), rezeň (kotlet), guláš (gulasz), kura (kurczak), palačinky so zavareninou (naleśniki z konfiturą), zákusok (ciastko) i zmrzlina (lody)
Słowacja nie jest rajem dla wegetarian. Nawet jeżeli potrawa figuruje pod nagłówkiem bezmäsité jedlá (dania bezmięsne), nie znaczy to, że nie zawiera mięsa, a jedynie jest go znacznie mniej niż zwykle. Najbardziej popularnym bezmięsnym daniem jest vypráżený syr, czyli plaster sera zapieczony w bułce tartej, podawany z ziemniakami i dużą ilością sosu tatarskiego (zapieczony z szynką nosi nazwę plnený lub so sunkou). Warto zapamiętać zwrot: som vegeterián/vegeteriánka, do którego można dodać nejem ani mäso ani rybu (jestem wegetarianinem/wegetarianką, nie jem ani mięsa, ani ryb).
Do rangi potrawy narodowej urosły bryndzové halušky – drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego podawane z bryndzą i okraszone smalcem ze skwarkami oraz śmietaną. Danie pochodzi z Liptowa, który słynął również z wyrobu znakomitych owczych serów. Obok znakomitej bryndzy ciągle rosnącym uznaniem cieszą się oravské korbáčiký – coś w rodzaju oscypków formowanych w wiązki cieniutkich włókien, dostępne w wersji solonej lub dodatkowo wędzonej.
Do oryginalnych potraw słowackich należą liczne dania mączne (kluski, knedle z owocami), potrawy z baraniny i dziczyzny oraz wariacje na temat kiszonej kapusty. Kuchnia węgierska zaznaczyła się na Słowacji gulaszem, w tym bograczem (guláš kotlikovy), paprykową zupą rybną halászlé i zastosowaniem ostrych przypraw: papryki i czosnku. Od Rusinów pochodzą pierogi i bliny, a od Czechów – knedliki i smażone karpie.
Do podstawowych potraw, dostępnych bodaj w każdej restauracji w kraju, należą m.in. hemendeks (jajko na szynce), hovädzia polievka (rosół wołowy), vyprážený syr (smażony, panierowany żółty ser), rieberko (schabowy z kością), rezeň (kotlet), guláš (gulasz), kura (kurczak), palačinky so zavareninou (naleśniki z konfiturą), zákusok (ciastko) i zmrzlina (lody)
Słowacja nie jest rajem dla wegetarian. Nawet jeżeli potrawa figuruje pod nagłówkiem bezmäsité jedlá (dania bezmięsne), nie znaczy to, że nie zawiera mięsa, a jedynie jest go znacznie mniej niż zwykle. Najbardziej popularnym bezmięsnym daniem jest vypráżený syr, czyli plaster sera zapieczony w bułce tartej, podawany z ziemniakami i dużą ilością sosu tatarskiego (zapieczony z szynką nosi nazwę plnený lub so sunkou). Warto zapamiętać zwrot: som vegeterián/vegeteriánka, do którego można dodać nejem ani mäso ani rybu (jestem wegetarianinem/wegetarianką, nie jem ani mięsa, ani ryb).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz