sobota, 7 lutego 2009

Brokuł







Brokuł, kapusta szparagowa (Brassica cretica subsp. botrytis (L.) O. Schwartz.) – podgatunek kapusty kreteńskiej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie.
Brokuł włoski, jednoroczna roślina z rodziny krzyżowych. Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, gdzie była znana w starożytności. Moda na brokuły przyszła po roku 1920, kiedy w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako wysokowartościowe warzywo o niebanalnym smaku. Brokuł swymi cechami morfologicznymi podobny jest do kalafiora, od którego różni się znacznie silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i zabarwieniem róży, która w początkowym okresie jest zwarta, potem stopniowo staje się luźniejsza, ma barwę zieloną lub fioletową. Do spożycia, poza różą główną, składającą się z wyraźnie uformowanych pączków, przeznacza się również róże boczne, wyrastające na bocznych pędach, a także grubą, mięsistą łodygę długości ok. 20 cm (odmierzając od róży głównej w dół).
  Brokuły są cennym warzywem, zawierają m. in.: sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy i foliowy.
  Brokuł jest bardzo odporny na przymrozki i dlatego nadaje się do uprawy w naszym klimacie. Do najbardziej znanych odmian należą: Waltham 29, Grand Central, Green Mountain, Midway.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz