- 500 g filetów z dorsza
- 250 g mąki (pszennej i żytniej po połowie)
- 200 g masła
- 150 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pieprz, sól
Z mąki, 100 g masła, jajka, wody (pół szklanki), soli i proszku do pieczenia zarobić ciasto i zostawić w cieple na 30 minut, aby wypoczęło.
Filety zemleć, wymieszać z boczkiem pokrojonym w drobną kostkę, dodać soli i pieprzu do smaku.
Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty grubości 0,5 cm.
Odpowiedniej wielkości blachę dobrze wysmarować masłem, wyłożyć jednym prostokątem ciasta, na który nałożyć przygotowany farsz; przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec 40 minut na małym ogniu (najlepiej w piecu chlebowym).
Ciepły pieróg pokroić na plastry, polać zrumienionym masłem i podawać, w Finlandii podaje się do kalekkuko nalewkę z czarnych jagód - mesinaria.
Źródło: Maciej E. Halbański, Potrawy z różnych stron świata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz