Słowacja nie posiada tak długiej tradycji picia piwa jak Czechy, ale od 1918 roku (czyli od ustanowienia wspólnego z Czechami państwa) konsumpcja piwa stale rośnie.
Piwo, niegdyś popularne w cieplejszych regionach, w których udawał się chmiel, dziś pije się w całej Słowacji – od Bratysławy (Stein) przez Nitrę (Corgoň), Hurbanovo (Zlatý bažant), Topolčiany (Topvar), Martin (Martiner), Poprad (Tatran) aż po Preszów (Gold Fassl, Smädný Mnich).
Piwo, niegdyś popularne w cieplejszych regionach, w których udawał się chmiel, dziś pije się w całej Słowacji – od Bratysławy (Stein) przez Nitrę (Corgoň), Hurbanovo (Zlatý bažant), Topolčiany (Topvar), Martin (Martiner), Poprad (Tatran) aż po Preszów (Gold Fassl, Smädný Mnich).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz