sobota, 7 lutego 2009

Pasta con broccoli


  • 150 g spaghetti lub innego ulubionego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    6 filecików anchois w oleju
    1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
    10 różyczek brokułów
    sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek z pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dodać fileciki anchois, papryczkę chili i chwilę razem podsmażyć.
Do gotującego się makaronu, pod sam koniec gotowania dodać brokuły i ugotować je al dente. Makaron i brokuły odcedzić, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz z sosem z patelni. Doprawić solą oraz pieprzem.
 


2 komentarze:

  1. Robię tą pastę, ale w mojej wersji nie ma anchois. Danie szybkie i bardzo dobre. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki anchois - często używam też koreczków helskich z kaparami - jest pikantniejsze

    OdpowiedzUsuń