niedziela, 13 września 2009

Sałatka makaronowa z kurczakiem

Przepis z książki Agnieszki Topornicka "Cała zawartość damskiej torebki":
  • pierś kurczaka
  • sos sojowy
  • oliwa
  • czosnek
  • bazylia
  • olej
  • masło
Pierś kurczaka zamarynować w sosie sojowym z oliwą, czosnkiem i bazylią (zostawić na noc).
Usmażyć kurczaka na oleju z masłem.
  • makaron świderki (kolorowy)
  • marchew
  • brokuły
  • papryka czerwona i zielona
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki
  • czerwone wino
  • masło
  • zielone pesto
  • koperek
  • słonecznik
  • ogórki kiszone
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Ugotować kolorowy makaron świderki.
Marchew pokroić w półksiężyce i ugotować na półtwardo. Podobnie brokuły (w wodzie z solą i cukrem). 
Czerwoną i zieloną paprykę pokroić w kostkę.
Pomidorki koktajlowe pokroić w połówki lub w ćwiartki.
Pieczarki udusić na maśle z czerwonym winem i solą
Do ciepłego makaronu dodać zielone pesto, ogórek kiszony, w/w składniki, 1 łyżkę musztardy i posiekany koperek.
Posypać podrumienionym słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz