czwartek, 10 września 2009

Karp po prespańsku



1 karp prespański
600 - 800 g cebuli
1 pęczek pietruszki
olej
mąka
sól
kilka cytryn
1 pomidor
Wyczyścić karpia i pokroić na kawałki. Cebulę, drobno pokrojoną podsmażyć na oleju, kiedy się zarumieni dodać pomidora pokrojonego na kawałki. Wszystko razem podsmażyć a następnie dodać pietruszki, pieprz czerwony i czarny, sól i wymieszane wstawić do naczynia. Na takim podłożu ułożyć kawałki karpia, posolić posypać mąką i czerwonym pieprzem, polać olejem i wodą.
Wstawić naczynie do piekarnika i piec w średniej temperaturze, podawać przestudzone, albo udekorowane plasterkami cytryny. Do tego samego naczynia można dodać też jajka. Trzeba wymieszać pięć jajek z sokiem z cytryny i wstawić na około 5 minut do piekarnika. Podać z białym winem.
www.e-makedonija.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz