wtorek, 8 września 2009

Kuchnia serbska



Najtańsze śniadanie (dostępne w każdym regionie Bałkan) to bałkański burek, tłusta zapiekanka z serem (sir) lub mięsem (meso). Krompirusa to ziemniaczana odmiana zapiekanki.
Kuchnia regionalna oferuje różnorodne potrawy: od węgierskiego gulaszu, podawanego w Wojwodinie, po turecki kebab, serwowany w Serbii i Kosowie. Specjalnością Wojwodiny jest również alaska čorba (rodzaj duszonej ryby).
Serbia słynie ze smażonych mięs: ćevapčići (drobne kawałki przysmażonego i przyprawionego mięsa), pljeskavicy (rodzaj hamburgerowego steku) i rožnjići (kebab – smażone plastry wieprzowiny lub cielęciny z cebulą i pieprzem). Wszystkich tych mięs jednocześnie można skosztować, jeśli zamówi się mešano meso (smażony kotlet wieprzowy, wątróbka, kiełbaska i kawałki siekanego mięsa przysmażanego z cebulą). Serbski duveč to smażone kotlety wieprzowe z przyprawami korzennymi i cukinią, zapiekane z pomidorami i ryżem – przepyszne.
Inne popularne dania to: musaka (gruszka miłosna i ziemniaki pieczone z siekanym mięsem), sarma (kapusta z siekanym mięsem i ryżem), kapama (duszona baranina, cebula i szpinak, podawany z jogurtem), punjena tikvica (cukinia faszerowana siekanym mięsem i ryżem) oraz siekane mięso, ryż, pieprz i przyprawy gotowane w sosie pomidorowym.
W skład większości tradycyjnych potraw jugosłowiańskich wchodzi mięso, dlatego wegetarianie będą mieli spore problemy, choć każda restauracja ma w karcie dań serbską sałatkę (srpska salata) z cebulą, pomidorami, czasami z oliwą, octem lub chili. Można również zamówić gibanicę (zapiekanka z serem) lub zeljanicę (zapiekanka z serem i szpinakiem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz