czwartek, 10 września 2009

Kuchnia macedońska


Kuchnia macedońska jest typową kuchnią bałkańską. Tak jak w sąsiednich państwach (Albania, Serbia i Czarnogóra, Bułgaria i Grecja) widać tu wyraźny wpływ sztuki kulinarnej Turcji. Występuje tu wiele zapożyczeń z kultury tureckiej - podaje się tu bułki pita i baraninę, spożywa się dużo jogurtów a na deser bakalii. Macedończycy jedzą sporo mięs i potraw mącznych. Popularne dania to na przykład: mousaka (plastry mięsa z ziemniakami), kebab, gulasz, fasola pieczona z cebulą, burek (w odróżnieniu od dawnych krajów Jugosławii, gdzie jest to plaster mięsa pieczony w cieście w Macedonii burek przyrządza się jako ciasto z farszem z mięsa lub grzybów). W kuchni macedońskiej dużą popularnością cieszy się również znana z Grecji sałatka szopska. Jedyne ryby jadane przez Macedończyków są łowione w jeziorze Ochrydzkim. W południowo zachodnim zakątku Macedonii przyrządza się z nich np. pstrąga gotowanego z pomidorami i pietruszką. Tak ja na całych Bałkanach, także w Macedonii pije się wiele rodzajów wina i specjalność tej części Europy - rakiję, czyli wódkę z winogron i śliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz