Chociaż Bośnia i Hercegowina graniczy jedynie z Chorwacją (na większości długości granicy) i z Serbią i Czarnogórą oraz przez długi okres stanowiła wspólnie z tymi krajami Jugosławię, to kuchnia bośniacka wyróżnia się dużo większym wpływem kuchni tureckiej. Podaje się tu musaka i bułki pita nadziewane serem. Również słodycze i desery bośniackie noszą wyraźne piętno kuchni tureckiej. Jada się takie słodkości jak asure przyrządzany z fasoli i bakalii i firinda sutlac (pieczony pudding ryżowy). Tak duży wpływ kuchni tureckiej nie dziwi, ponieważ kraj ten przez paręset lat był pod okupacją turecką.Tradycyjna kuchnia bośniacka oparta jest w dużej mierze na różnych gatunkach mięs. Dużo jada się mięsa pieczonego np. siekaną wołowinę (sevapaisi). Mięso stanowi także składnik wielu bardziej wymyślnych potraw, takich jak np. ryżowo-mięsne gołąbki zawijane w cebulę (dolma sogan) czy gulaszu mięsno-warzywnego (lomac).
www.odyssei.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz