niedziela, 22 lipca 2012

Ziemniaki faszerowane warzywami



40 dag ziemniaków
10 dag włoszczyzny
3 dag cebuli
2 dag masła (4 płaskie łyżeczki)
pieprz ziołowy
Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, wydrążyć tak, aby powstały miseczki. Wydrążone kulki ziemniaków ugotować, włoszczyznę ugotować, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Ugotowane cząstki ziemniaków utrzeć z masłem, dodać włoszczyznę i cebulę, doprawić do smaku pieprzem ziołowym. Masą napełnić wydrążone ziemniaki. Piec w piekarniku lub kombiwarze aż zmiękną.  Zdjęcie z czasopisma Donna Moderna.



3 komentarze:

  1. ta akcja, nefrodieta, naprawdę ma wspaniały wymiar. pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dodałam jeszcze odrobinkę tartego sera z papryką ostro-słodką. Pycha

    OdpowiedzUsuń