niedziela, 22 lipca 2012

Ziemniaki wg Ojca Grande


Ziemniaki
Cebula (tyle główek ile osób)
Kminek
1 duża łyżka masła
2 szklanki mleka
Wrząca woda
Sól - pod koniec gotowania
Do dużego garnka wrzucić obrane i opłukane ziemniaki. Ziemniaki powinny zapełnić połowę garnka. Na ziemniaki wrzucić obrane i przekrojone na 4 części cebule (1 cebula na 1 osobę).
Na cebulę wrzucamy szczyptę kminku i dodajemy łyżkę masła. Wszystko zalewamy 2 - ma szklankami mleka i uzupełniamy  wrzącą wodą.
Wszystko to powinno zająć połowę garnka gdyż w drugiej połowie ma być para wytworzona w czasie gotowania.
Garnek przykryć pokrywką i na dobrym ogniu prędko gotować. Gdy ziemniaki prawie miękkie posolić i jeszcze chwilę pogotować. Odcedzić i podawać posypane zielonym , posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki są już przyprawione oraz omaszczone i nie trzeba już niczym doprawiać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz