czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z przerośniętych ogórków


Dalszy ciąg przetworów z ogórków. Przepis znaleziony tu.
4 kg ogórków przerośniętych (lub cukinii)
 po 2 papryki czerwone i żółte
 10 łyżeczek soli (dałam 8)
po 3/4 szklanki cukru, octu i oleju
 pęczek zielonego kopru
1 cebula
 3 ząbki czosnku zmiażdżonego
Ogórki (cukinię)pokroić w dość grube plastry ze skórą , paprykę oczyścić z pestek i pokroić, dodać sól, ocet, cukier, olej, cebulę, czosnek i pokrojony koperek, wszystko wymieszać. Odstawić na 2 godziny, potem powkładać w słoiki, zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut.
Moje ogórki właśnie się macerują - pachnie w całej kuchni!

2 komentarze: