niedziela, 8 lipca 2012

Duńskie frykadele - Dansk frykadele


Czyli nasze poczciwe mielone, ale jak to inaczej brzmi. Występują w książce "Byczki w pomidorach" - wprawdzie kupowane w sklepie, ale...
50 dag mięsa
1 cebula
1 jajko
10 dag bułki tartej
sól, pieprz
olej
Mięso trzeba dwukrotnie zemleć, po czym należy dodać do niego tartą bułkę, startą cebulę, jajko, przyprawy i 3/4 szklanki wody. Wszystko razem wymieszać, po czym rozgrzać olej, kłaść łyżką dość grube placuszki i smażyć z obu stron. Można też upiec w piekarniku.
Doskonałe z sałatką ziemniaczaną. A do picia... mleko!
Smakołyki na pikniki Przekąski na SESJĘ
Przepisy Joanny Chmielewskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz