sobota, 21 lipca 2012

Pulpety cielęce lub drobiowe


40 dag mięsa cielęcego lub drobiowego bez kości (kawałki),
1 średnia marchew,
1 średnia pietruszka,
1/4 małego selera,
1 mały por,
1 mała cebula,
2 małe czerstwe bułki,
1/2 szklanki mleka,
1 jajo,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka bułki tartej,
1 łyżka mąki,
1 łyżka zielonej pietruszki,
majeranek, pieprz ziołowy.
Umyte,obrane, opłukane warzywa gotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Bułki pokroić w kromeczki, namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z opłukanym i pokrojonym w kostkę mięsem. Do mięsa dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, starannie wyrobić. Formować pulpety, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tartą. Włożyć do gotującego się wywaru z warzyw i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć na półmisek, obłożyć warzywami z wywaru i posypać zieloną pietruszką.
Jedna porcja zawiera: 587 mg potasu, 260 mg fosforu, 214 mg sodu.
Przepis na 4 osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz