niedziela, 22 lipca 2012

Herbatki na nerki Ojca Klimuszko


HERBATKI NA NERKI
Kuracja 21 dniowa.
Mieszanka na 3 tygodnie:
- 15 g skrzypu,
- 10 g pokrzywy,
- 8 g rdestu ptasiego,
- 6 g dziurawca.
Wszystkie zioła dokładnie mieszamy. 1/2 łyżeczki ziół zalewamy 1 szklanką wrzątku. Po 10 minutach odcedzamy. Ponownie bierzemy taką samą ilość mieszanki i zalewamy 2 szklankami wrzątku.
Gotujemy 10 minut, cedzimy i łączymy z mieszanką, która była przygotowana wcześniej. Te 3 szklanki herbatki wystarczą na 2 dni. (3 x 1/2 szkl. herbatki)
Pić przestudzoną przez 3 tygodnie.
Po 21 dniach kuracji należy zrobić 2 tygodniową przerwę.

OSTRE ZAPALENIE NEREK:
Po 50 g
1. Ziele nawłoci (Hb. Solidaginis)
2. Ziele dziurawca (HB. Hyperici)
3. Ziele skrzypu polnego (Hb. Equiseti)
4. Ziele fiołka trójbarwnego (Hb. Violae tricol.)
5. Kwiat wiązówki (Flos Ulmariae)
6. Korzeń pięciornika (Rd. Tormentillae)
7. Korzeń wilżyny (Rd. Ononidis)
8. Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)
9. Znamię kukurydzy (Stgm. Maydis)
10. Liść brzozy (Fol. Betulaae)
11. Ziele rdestu ptasiego (Hb. Polygoni avicul.)
Pić w 1 - szym tygodniu 2 x dziennie po pół szklanki przed posiłkiem, w następnych tygodniach 3 x dziennie po pół szklanki. (O. Czesław Klimuszko)

ZAPALENIE MIEDNICZEK NERKOWYCH:
Po 50 g
1. Kora wierzby (Cort. Salicis)
2. Strąk fasoli (Peric. Phaseoli)
3. Liść borówki czernicy (Fol. Myrtilli)
4. Liść podbiału (Fol. Forfarae)
5. Liść pokrzywy (Fol. Urticae)
6. Ziele serdecznika (Hb. Leonuri)
7. Ziele dziurawca (Hb. Hyperici)
8. Ziele świetlika (Hb. Leonuri)
9. Kłącze perzu (Rhiz. Agropyrii)
10. Korzeń mniszka lekarskiego (Rd. Taraxacil)
Pić 3 x dziennie po szklance cieplej herbatki, 20 minut przed posiłkiem. (O. Czesław Klimuszko)

ZAPALENIE KŁĘBUSZKÓW NERKOWYCH:
Po 50 g
1. Liść mącznicy (Fol. Uvae ursi)
2. Ziele serdecznika (Hb. Leonuri)
3. Ziele dziurawca (Hb. Hyperici)
4. Kora wierzby (Cort. Salicis)
5. Liść podbiału (Fol. Farfarae)
6. Kwiat bzu czarnego (Flos Sambuci)
7. Kwiatostan kocanki (Infl. Helichrysi)
8. Ziele rdestu ptasiego (Hb. Polygoni acicul.)
9. Kora kaliny koralowej (Cort. Viburni opuli)
10. Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)
11. Liść brzozy (Fol. Betulae)
Pić w pierwszym tygodniu 2 x dziennie po pół szklanki przed posiłkiem, w następnych 3 x dziennie po pół szklanki. (O. Czesław Klimuszko)

ZAPALENIE PĘCHERZA:
po 50 g
1. Liść jeżyny fałdowanej (Fol. Rubi frut.)
2. Liść mięty pieprzowej (Fol. Menthae piper.)
3. Liść pokrzywy (Fol. Uricae)
4. Kwiat bzu czarnego ( Flos Sambuci)
5. Koszyczki rumianku (Anth. Chamomille)
6. Ziele krwawnika (Hb. Millefolli)
7. Ziele skrzypu polnego (Hb. Equiseti)
8. Liść podbiału (Fol. Farfaraei)
9. Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)
Pić 2 x dziennie po szklance przed posiłkiem. (O. Czesław Klimuszko)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz