niedziela, 22 lipca 2012

Zapiekanka z tuńczyka



4 kromki podsmażonego chleba,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżka oleju,
1/2 ząbka czosnku,
1/2 łyżeczki oregano,
150 g tuńczyka w oleju bez soli,
100g sera mozzarella pokrojonego w plastry,
1 puszka odsączonych pomidorów bez skórki,
pieprz
Na żaroodpornym półmisku – wysmarowanym masłem – położyć kromki podsmażonego chleba. Skropić je łyżką oliwy zaprawionej czosnkiem i oregano. Położyć na to rozdrobnionego tuńczyka, a następnie plasterki mozzarelli. Przykryć wszystko rozdrobnionymi pomidorami z puszki i posypać pieprzem. Piec 20 minut w piekarniku w temperaturze 220 °C.
Jedna porcja zawiera: 200 mg potasu, 152 mg fosforu, 40 mg sodu.
Przepis na 4 porcje zapiekanki.

1 komentarz:

  1. Bardzo oryginalny przepis, lubię tuńczyka(szczególnie z lidla w kawałku), taka zapiekanka na pewno jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń