poniedziałek, 4 maja 2009

Nalewka sosnowa



Kwiaty sosny - 1kg,

Cukier - 1kg,

woda - 0,5l,

spirytus - 100ml.

Nazrywać w lesie kwiaty z sosny ( zrywa się w pierwszej połowie maja). Powkładać do słoików. Zalać wcześniej przygotowanym syropem, sporzadzonym z wody i cukru. Słoiki zakręcić. Trzymać w ciepłym pomieszczeniu 2 tygodnie. Scedzić syrop i wymieszać go ze spirytusem. Rozlać do buteleczek.

Sosna (Pinus L. 1753) – rodzaj roślin z rodziny sosnowatych (Pinaceae Lindl.) obejmujący niemal 115 gatunków drzew i krzewów. Występują przeważnie w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej, choć niektóre gatunki rosną również w strefach cieplejszych (tu jednak zwykle w górach). W Ameryce Środkowej najdalej na południe sięgają do Gwatemali, Salwadoru i Nikaragui, zaś w Azji do Archipelagu Malajskiego. Jedyne naturalne stanowisko na półkuli południowej znajduje się na Sumatrze (P. merkusii).

Drinki majowe

3 komentarze:

  1. Ojej, a czemu nie przysłałaś mi linka do tego przepisu? Przez to nie był w Kwiatowej Książce kucharskiej:(
    Ale to nic, już niedługo zacznie się praca (zabawa) nad drugim tomem, więc obowiązkowo dorzucę.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ta nalewka sosnowa jest skuteczna na astmę, mam astmę i szukam coś skutecznego

    OdpowiedzUsuń
  3. przyczyną astmy jest uczulenie na coś, nalewka może pomóc na kaszel, ale nie wyleczy astmy..

    OdpowiedzUsuń