Kwiaty sosny - 1kg,
Cukier - 1kg,
woda - 0,5l,
spirytus - 100ml.
Nazrywać w lesie kwiaty z sosny ( zrywa się w pierwszej połowie maja). Powkładać do słoików. Zalać wcześniej przygotowanym syropem, sporzadzonym z wody i cukru. Słoiki zakręcić. Trzymać w ciepłym pomieszczeniu 2 tygodnie. Scedzić syrop i wymieszać go ze spirytusem. Rozlać do buteleczek.
Sosna (Pinus L. 1753) – rodzaj roślin z rodziny sosnowatych (Pinaceae Lindl.) obejmujący niemal 115 gatunków drzew i krzewów. Występują przeważnie w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej, choć niektóre gatunki rosną również w strefach cieplejszych (tu jednak zwykle w górach). W Ameryce Środkowej najdalej na południe sięgają do Gwatemali, Salwadoru i Nikaragui, zaś w Azji do Archipelagu Malajskiego. Jedyne naturalne stanowisko na półkuli południowej znajduje się na Sumatrze (P. merkusii).
Ojej, a czemu nie przysłałaś mi linka do tego przepisu? Przez to nie był w Kwiatowej Książce kucharskiej:(
OdpowiedzUsuńAle to nic, już niedługo zacznie się praca (zabawa) nad drugim tomem, więc obowiązkowo dorzucę.
Pozdrawiam serdecznie:)
czy ta nalewka sosnowa jest skuteczna na astmę, mam astmę i szukam coś skutecznego
OdpowiedzUsuńprzyczyną astmy jest uczulenie na coś, nalewka może pomóc na kaszel, ale nie wyleczy astmy..
OdpowiedzUsuń