poniedziałek, 4 maja 2009

Kwiaty jadalne





Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) drobne niebieskie kwiaty mają subtelny smak ogórka. 
Nagietek lekarski (Calendula officinalis), wielobarwny kwiat z pieprzowym smakiem. Czasami nazywany "szafranem biednego człowieka". 
Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus) ma czerwone, różowe i białe kwiaty z posmakiem goździka. 
Rumianek (Chamaemilum nobile) kwiaty podobne do stokrotki, w smaku delikatna nuta jabłka. 
Szczypiorek (Allium schoenoprasum) lawendowo-różowe kwiaty przypominające pompony są w rzeczywistości złożone z wielu małych kwiatuszków. Kwiaty mają łagodny smak cebuli. 
Stokrotka (Bellis perennis) biało-żółte kwiaty z lekką nutą mięty lub koniczyny w smaku. 
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale). Małe żółte kwiaty mają smak miodu jeśli zrywane są wcześnie. 
Liliowiec (Hemerocallis) to wiele kolorowych kwiatów o słodkim posmaku i chrupiącej budowie sałaty. Zarówno pąki jak i kwiaty mogą być spożywane we wszystkich stadiach wzrostu. Uwaga: wiele lilii (Lillium species) zawiera alkaloidy i jest niebezpiecznych dla ludzi. 
Bez czarny (Sambucus canadensis) słodko smakujące kwiaty. Leczniczo na przeziębienia i dreszcze. Cyganie mieszają kwiaty bzu, krwawnik i miętę wrzucają całą mieszankę do gorącej wody na 13 minut, tak parzoną herbatę często piją .
Mieczyk (Gladiolus spp.) Kwiaty występują w wielu kolorach, rosną na długiej łodydze jeden nad drugim, przy czym zwykle zwrócone są w jedną stronę. Kwiaty mają zarówno strukturę jak i posmak sałaty. 
Hibiskus róża chińska (Hibiscus rosa sinensis) kwiaty tropikalne o wyjątkowej rozmaitości kolorów, mają nieznacznie kwaskowy smak. 
Wiciokrzew japoński (Lonicera japonica) małe kwiaty w kształcie trąbki, białe do żółtego o słodkim, wybornym smaku. Tylko japońskie wiciokrzew jest jadalny i tylko jego kwiaty, gdyż jagody wiciokrzewu są nadzwyczaj toksyczne. 
Niecierpek (Impatiens wallerana) wielokolorowe małe kwiaty o łagodnym smaku. 
Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) żółto fioletowo lawendowe kwiaty z wintergreen smakiem. Liście też są jadalne i zawierają witaminę C. 
Bez lilak (Syringa vulgaris) lawendowe kwiaty mają intensywny kwiatowy aromat i posmak cytryny. 
Aksamitka (Tagetes signata pumila) jasno żółte i pomarańczowe kwiaty o cytrusowym smaku. 
Ostropest plamisty (Silybum marianum) zarówno purpurowe kwiaty, liście jak i nasiona są jadalne. Nasiona znane są z dobroczynnego działania na wątrobę. 
Nasturcja (Tropaeolum majus) czerwone, żółte i pomarańczowe kwiaty mają tangy, pieprzny smak i są najbardziej popularne ze wszystkich jadalnych kwiatów. Liście również są jadalne. 
Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku. 
Bratek (Viola X Wittrockiana) kwiaty o kolorze purpurowym, białym, żółtym mają słodki, cierpki smak. 
Męczennica (Passifloraceae) Passiflora caerulea i Passiflora edulis to dwa charakterystyczne przykłady z ponad setki gatunków męczennicy. Niektóre z tych pnączy wydają duże zielonkawo-białe i purpurowe kwiaty a następnie, w zależności od odmiany, pomarańczowy albo purpurowy jadalny owoc. 
Róże (Rosa spp) Do najbardziej smakowitych odmian róż należą róża francuska (Rosa gallica), róża pomarszczona (Rosa rugosa) (dwa gatunki dzikiej róży), róża damasceńska. Róże mają delikatny owocowy smak. 
Szałwia (Salvia officinalis) lawendowo-niebieskie kwiaty rosną tylko w odmianach kulinarnych. Barwny gatunek szałwii nie zakwita. Kwiaty mają wyraźny szałwiowy smak. 
Słoneczniki (Helianthus) występuje wiele odmian słonecznika jakkolwiek kwiaty większości z nich wyglądają następująco: żółte płatki wokół czarnego oczka. 
Inne jadalne kwiaty ziół: anyż, bazylia, szczypiorek, kolendra, koper, czosnek, oregano, rozmaryn i tymianek. 
Tulipany (Tulipa spp.) wielokolorowe kwiaty z posmakiem chrupkiego ogórka (cebulki są trujące). 
Kwiaty warzyw: kwiaty dyni mają delikatny posmak dyni. Kwiaty cukinii, kwiaty groszku jadalnego (Pisum sativum (var. macrocarpon)), uwaga: kwiaty groszku ozdobnego są toksyczne). Okra, czyli ketmia jadalna (strąki krzewu Hibiskus edulis stosowane jako warzywo głównie w kuchni indyjskiej, ponadto jadalne są kwiaty fasolki szparagowej.
www.jeanbos.com.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz