poniedziałek, 4 maja 2009

Bób



Bób (Vicia faba L.) – gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae Lindl.). Jest uprawiany jako warzywo. Na dziko rósnie w północnej Afryce i w Iranie.
Odmiana właściwa (V. fava var. major) uprawiana była w basenie Morza Śródziemnego już w neolicie. W starożytnym Egipcie bób odgrywał rolę kultową. Ponieważ uważany był za "pokarm umarłych", kapłani go nie spożywali; podobnie pitagorejczycy. Pliniusz Starszy pisał, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenią bób. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi. W Chinach uprawiany jest od 5000 lat.
Nie spotkamy go w menu wykwintnej restauracji. Sporadycznie występuje w potrawach o większej ilości składników. Najchętniej jedzony sezonowo, gdy jeszcze młody i delikatny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz