Szopska sałata (bułg., mac. шопска салата) - charakterystyczny dla kuchni bułg. i macedońskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy) oraz oleju roślinnego lub oliwy. Sałatka jest także popularna w niektórych regionach Serbii i Macedonii.
Szopska sałata jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją.
Nazwa sałatki, szopska wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.
Szopska sałata jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją.
Nazwa sałatki, szopska wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.
3-4 pomidory, jeden ogórek, 2 duże papryki lub 4 małe, jedna cebula, kawałek słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski, dostępny juz w Polsce w dobrych delikatesach), olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek. Można dodać do smaku także natkę pietruszki, oliwki i trochę soli.
Warzywa trzeba pokroić w niewielki kawałki (z papryki usuwając nasiona), polać olejem lub oliwą, wymieszać a z wierzchu posypać startym serem. Można dodać także szczyptę siekanej natki pietruszki, 2-3 oliwki i posolić do smaku (choć nie jest to konieczne, bo sam ser jest słony).
Istnieje także wersja, w której połowę papryki (tj. jedną dużą, lub dwie małe) dodaje się do sałatki pieczoną aż do zwęglenia skórki. Zwęglona skórkę należy usunąć. Całość można także oprószyć tłuczonymi orzechami włoskimi.
Warzywa trzeba pokroić w niewielki kawałki (z papryki usuwając nasiona), polać olejem lub oliwą, wymieszać a z wierzchu posypać startym serem. Można dodać także szczyptę siekanej natki pietruszki, 2-3 oliwki i posolić do smaku (choć nie jest to konieczne, bo sam ser jest słony).
Istnieje także wersja, w której połowę papryki (tj. jedną dużą, lub dwie małe) dodaje się do sałatki pieczoną aż do zwęglenia skórki. Zwęglona skórkę należy usunąć. Całość można także oprószyć tłuczonymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz