sobota, 16 maja 2009

Mamałyga



Tradycyjna potrawa mołdawskiej kuchni kiedyś kojarzona z ubóstwem stała się powodem do określania Mołdawian mamałygami. Dziś jest wciąż popularna i wzbogacana rozmaitymi dodatkami. Pasuje do niej gulasz, twarożek na ostro, tarta bryndza lub skwarki. Można ją jeść z sosami do spaghetti, gęstą kwaśną śmietaną, smażonymi grzybami lub konfiturą. Mamałydze sprzyja ryba, uszlachetnia ją parzony wędzony boczek, a duszona jagnięcina z niczym innym nie smakuje lepiej.
Sposób przyrządzenia mamałygi jest bardzo prosty - wystarczy zagotować w wodzie lub mleku mąkę kukurydzianą. W zależności od stosunku płynu do mąki uzyskuje się ciasto o różnej konsystencji i twardości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz