niedziela, 21 grudnia 2008

Śledzie z grzybami

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Potrawa którą jadłam u koleżanki. 

Metodą prób i błędów odtworzona przeze mnie w domu - można wprawdzie kupić podobne śledzie w sklepie, ale..

  • 1 kg śledzi marynowanych
  • 1 kg cebuli
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, ew. ocet

Grzyby namoczyć a następnie ugotować w małej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić. Wywaru nie wylewać. Grzyby pokroić w paseczki. Śledzie pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w wiórka i zeszklić na oleju dodając cukier. Po ostudzeniu połączyć ze śledziami i grzybami dodając wywar z gotowania. Czasem trzeba dodać trochę octu, ale to zależy od naszych upodobań. Zostawić na 10 - 12 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz