Potrawa którą jadłam u koleżanki.
Metodą prób i błędów odtworzona przeze mnie w domu - można wprawdzie kupić podobne śledzie w sklepie, ale..
- 1 kg śledzi marynowanych
- 1 kg cebuli
- 10 dkg grzybów suszonych
- 1 łyżka cukru
- 2 - 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, ew. ocet
Grzyby namoczyć a następnie ugotować w małej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić. Wywaru nie wylewać. Grzyby pokroić w paseczki. Śledzie pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w wiórka i zeszklić na oleju dodając cukier. Po ostudzeniu połączyć ze śledziami i grzybami dodając wywar z gotowania. Czasem trzeba dodać trochę octu, ale to zależy od naszych upodobań. Zostawić na 10 - 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz