piątek, 19 grudnia 2008

Bigos z buraków kiszonych

Coś co zostaje po przygotowaniach świątecznych.. za Jadwigą Łukasiak "Przepisy kulinarne dla oszczednej gospodyni" - 1990

  • 1 kg buraków ćwikłowych, ukiszonych
  • 30 dkg okrawków surowych różnych mięs i
  • 10 dkg wędliny lub
  • 30 dkg okrawków mięs duszonych, gotowanych i wędlin
  • 10 dkg cebuli
  • 10 dkg oleju
  • sól, pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie

Buraki kiszone zostają nam po kiszeniu barszczu i przeważnie są wyrzucane. tymczasem można zrobić z nich bigos, wykorzystując do niego okrawki mięs i wędlin. Kwas zlać z buraków nie odciskając ich, przecedzić go i zużyć do barszczu lub na napoje. Jeśli buraki były starte przed kiszeniem na tarce jarzynowej o grubych oczkach - to są już rozdrobnione, jeśli zaś były krojone na duże kawałki lub w plastry, trzeba je rozdrobnić - zetrzeć na tarce lub poszatkować jak makaron. Mięso surowe pokroić w kostkę, obsmażyć na połowie oleju i udusić z częścią cebuli i z przyprawami. Jeśli używamy resztek mięsa gotowanego lub duszonego wystarczy go wraz z cebulą podsmażyć. Pozostałą cebulę udusić na reszcie oleju, dodać do niej buraki i dusić ok. 40 minut, podlewając niedużą ilością wody. Do miękkich buraków dodać uduszone mięso wraz z sosem i pokrojoną wędlinę, przyprawy i przetrzymać na małym ogniu ok. 30 minut. W ten sposób przyrządzony bigos ma kolor lekko brązowy i smak zbliżony do bigosu z kapusty.

1 komentarz:

  1. Witaj :)
    Nigdy nie jadłam bigosu z buraków, nawet nie zdawałam sobie sprawy, że takie danie istnieje! Super, dla mnie całkowity powiew świeżości.
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

    OdpowiedzUsuń