niedziela, 30 września 2012

Thousand Island dressing

Sos tysiąca wysp (ang.: Thousand Island dressing) - sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez. Dodatki mogą się zmieniać. Najczęściej są to: jaja na twardo, sos chili, świeża papryka, słodkie pikle, pietruszka, siekane oliwki, cebula.
3 jajka,
1/4 szklanki sosu Worcestershire,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka goździków,
1/4 szklanki octu,
2 łyżki majonezu,
3/4 szklanki słodkich pikli,
1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek,
1 czerwona papryka.
Jajka umyć i ugotować na twardo, a następnie obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Do miseczki włożyć posiekane jajka, cukier, goździki, pikle, oliwki, paprykę. Wlać ocet, sos Worcestershire i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smak mógł się zmieszać.
Zdjęcie z Wikipedii.
Przepis znaleziony tutaj
Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. uwielbiam sos tysiąc wysp i dlatego często kupuję w Lidlu bo tam mają przeróżne pyszne sosy do sałatek idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam ale mam go na swojej liście :)

    OdpowiedzUsuń