wtorek, 25 września 2012

Topinambur w jesiennej kuchni


Topinambur (Helianthus tuberosus L.) nazywany jest słonecznikiem bulwiastym (ozdobne kwiaty podobne do małych słoneczników) a także karczochem jerozolimskim (Jerusalem artichoke) lub karczochem biednych. Jest w Polsce traktowany jako roślina pastewna. Warto przywrócić ją do łaski, bo bulwy o oryginalnym smaku są wartościowym warzywem, zwłaszcza w diecie cukrzycowej. Cechuje się niewielkimi wymaganiami, rośnie w bardzo różnych warunkach. Ze względu na łatwość, z jaką odrasta z organów podziemnych, skutecznie się rozprzestrzenia i dziczeje z upraw. W wielu obszarach jest z tego powodu uciążliwym gatunkiem inwazyjnym.
Zapraszam do gotowania i przesyłania swoich przepisów!
Akcja będzie trwać od 1 października do końca listopada.
Topinambur w jesiennej kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz