1/2 kg surowej dyni
2 ziemniaki
1 cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka imbiru (dodałam jeszcze świeży imbir, starty, ok. 2 cm)
1/2 puszki mleka kokosowego
sól, pieprz
3 - 4 łyżki oliwy
pestki z dyni uprażone
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię, imbir i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać imbir (proszek), wymieszać. Po kilku minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i chwilę pogotować. Całość zmiksować i przyprawić do smaku.
Podawać posypane pestkami z dyni. Ew. polać oliwą. Raz podałam do zupy grzanki z serem i posypane papryką - pyszne!
Ten przepis kojarzy mi się zawsze z książką Paulliny Simons "Przepisy Tatiany" - autorki wspaniałej trylogii (Jeździec Miedziany, Tatiana i Aleksander i Ogród Letni). Tam wprawdzie był przepis na Placek "dymiowy", ale USA zawsze mi sie będzie kojarzyć z dynią!
2 ziemniaki
1 cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka imbiru (dodałam jeszcze świeży imbir, starty, ok. 2 cm)
1/2 puszki mleka kokosowego
sól, pieprz
3 - 4 łyżki oliwy
pestki z dyni uprażone
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię, imbir i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać imbir (proszek), wymieszać. Po kilku minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i chwilę pogotować. Całość zmiksować i przyprawić do smaku.
Podawać posypane pestkami z dyni. Ew. polać oliwą. Raz podałam do zupy grzanki z serem i posypane papryką - pyszne!
Ten przepis kojarzy mi się zawsze z książką Paulliny Simons "Przepisy Tatiany" - autorki wspaniałej trylogii (Jeździec Miedziany, Tatiana i Aleksander i Ogród Letni). Tam wprawdzie był przepis na Placek "dymiowy", ale USA zawsze mi sie będzie kojarzyć z dynią!
Uwielbiam tę zupę. :)
OdpowiedzUsuńpół puszki mleczka - dużej puszki czy małej ?
OdpowiedzUsuńPuszka o pojemności 400 ml.
Usuń