sobota, 29 września 2012

Pieczarki faszerowane panierowane



5 pieczarek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 - 2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki natki
sól, pieprz
Na panierkę:
jajko
bułka tarta
mąka
tłuszcz do smażenia
Pieczarki oczyścić, usunąć trzonki i trochę miąższu. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na tłuszczu, do tego dodać pokrojone drobno trzonki i miąższ pieczarek. Usmażyć, doprawić do smaku.
Do letniej masy wbić jajko, dodać pietruszkę i tyle bułki, aby farsz miał odpowiednią konsystencję.
Nadziewać pieczarki, panierować i usmażyć.
Podawać z pieczywem.
Można do farszu dodać wędlinę.
W zależności od ilości usmażonych pieczarek danie może być przekąską lub samodzielnym daniem obiadowym czy kolacyjnym.
Smakołyki na pikniki


1 komentarz: