piątek, 28 września 2012

Uova in Purgatorio czyli jaja w czyśćcu



1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek lub ileju
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (ew. z puszki
bazylia, oregano
sól, pieprz
2 -3 duże jaja
3 - 4  łyżki startego żółtego sera
1 ostra papryczka lub peperoncino w płatkach
Na patelni smażymy na tłuszczu lekko rozgnieciony czosnek, aż się lekko przyrumieni. Dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy czosnek.
Robimy łyżką wgłębienia w sosie pomidorowym. Rozbijamy jajka i umieszczamy je we wgłębieniu. Posypujemy serem. Przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty, aż jajka się zetną.
We Włoszech to danie obiadowe lub kolacyjne, u nas wspaniałe śniadanie.
Zielnik Kuchenny 2012 Paprykujemy 3

1 komentarz: