środa, 27 czerwca 2012

Kalarepa faszerowana - Cavolo rapa farcito



Mój dzisiejszy obiadek z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Oczywiście można też użyć mięsa mielonego surowego. 
3 kalarepy
30 dkg mięsa
1 cebula
5 dkg ryżu (ugotowałam więcej, bo była w planie zupa pomidorowa)
1 łyżka ajwaru (moja produkcja)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ew. koperku, szczypiorku)
sól, pieprz
Kalarepek nie obierałam, wydrążyłam i nadziałam farszem, trochę nadzienia pozostało, więc zrobiłam 1 paprykę. Resztki kalarepy włożyć do naczynia żaroodpornego razem z faszerowanymi warzywami. Podlać rosołem (ew. z kostki). W piekarniku, pod przykryciem ok 1 godz. temp. 180'C. 
Warzywa faszerowane są bardzo popularne we Włoszech, nadziewają tam bardzo dużo warzyw!
Dla mnie jest to super pomysł na obiad czy kolację, nie musimy już dodawać nic więcej.
Zamiast ryżu możemy użyć dowolne kasze. Można do nadzienia dodać 1 jajko.
1000 sposobów na mięso z rosołu - KONKURS Kuchnia Bardzo Włoska 2012


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kalarepek jest teraz pod dostatkiem i nawet te duże nie są łykowate!

      Usuń
  2. Kalarepki królują - pychotka. Pomysł z wykorzystaniem mięsa z rosołu super .Terz faszeruję wszystko co się da szczególnie w lecie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam faszerowaną cukinię, kabaczka, pomidory, cebulę, dynię, ziemniaki, ogórki i oczywiście papryki wszelkich kolorów! Kalarepę pierwszy raz. I kiedyś tam bakłażany. Dla mnie to jest fajny pomysł na obiad, jak danie jednogarnkowe.

      Usuń