sobota, 2 czerwca 2012

Botwinka jak szpinak

Można oczywiście użyć liści boćwiny czyli bietoli, ale raczej nie w Polsce (chyba, że sami wyhodujemy w ogródku, w sklepach ciężko dostać).
Mnie liście z buraczków zostały po zrobieniu chłodnika z botwinki.
1 duży pęczek botwinki (same liście)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 - 2 ząbki czosnku
sól, pieprz
peperoncino
ew. śmietanka i mąka
Liście botwinki dokładnie opłukać, lekko osuszyć, posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek, lekko zrumienić. Dodać botwinkę i na małym ogniu dusić mieszając aż liście zwiędną. Doprawić solą, pieprzem oraz peperoncino. Gotować ok. 5 min. Można dodać śmietankę i zagęścić mąką, ale ja wolę bez. Jeśli liście zbyt suche dodać trochę wody. We Włoszech dodaje się jeszcze troche przeciery z pomidorów. Ciekawy dodatek do mięsa lub ryby, pyszne też jako samodzielne danie.
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz