1 kg owoców jagody kamczackiej
0,5 kg cukru
0,5 l wódki 40%
0,5 l spirytusu
kawałek kory cynamonu
Jagody wrzucić do słoja przesypując cukrem. Przykryć gazą i odstawić na ok. tydzień. Co jakiś czas wstrząsnąć naczyniem. Gdy jagody puszczą sok dolać spirytus, dorzucić cynamon, zamknąć szczelnie i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu zlać płyn a owoce zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie.
Na koniec odcedzić owoce, połączyć płyny, rozlać do butelek (sklarować wcześniej) i niech dojrzewa przez 6 miesięcy.
Owoce po wytrawianiu trzymają się dzielnie, nie rozpadają się. Można ich używać jako dodatek do lodów i kremów do ciast.
Przepis znaleziony http://www.kochamwies.pl/lubie-gotowac?task=przepis&id=411
0,5 kg cukru
0,5 l wódki 40%
0,5 l spirytusu
kawałek kory cynamonu
Jagody wrzucić do słoja przesypując cukrem. Przykryć gazą i odstawić na ok. tydzień. Co jakiś czas wstrząsnąć naczyniem. Gdy jagody puszczą sok dolać spirytus, dorzucić cynamon, zamknąć szczelnie i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu zlać płyn a owoce zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie.
Na koniec odcedzić owoce, połączyć płyny, rozlać do butelek (sklarować wcześniej) i niech dojrzewa przez 6 miesięcy.
Owoce po wytrawianiu trzymają się dzielnie, nie rozpadają się. Można ich używać jako dodatek do lodów i kremów do ciast.
Przepis znaleziony http://www.kochamwies.pl/lubie-gotowac?task=przepis&id=411
Bardzo prosty przepis, na pewno wypróbuję, szczególnie, że u sąsiadki rośnie kilka krzaków i co roku skarży się, że nie ma kto jej zbierać owoców jagody kamczackiej. Nalewka z kamczackiej mmmm...
OdpowiedzUsuńJa mam tylko 2 krzaki, ale owocują jak szalone.
Usuń