niedziela, 3 czerwca 2012

Nalewka z jagody kamczackiej

1 kg owoców jagody kamczackiej
 0,5 kg cukru
 0,5 l wódki 40%
 0,5 l spirytusu
kawałek kory cynamonu
  Jagody wrzucić do słoja przesypując cukrem. Przykryć gazą i odstawić na ok. tydzień. Co jakiś czas wstrząsnąć naczyniem. Gdy jagody puszczą sok dolać spirytus, dorzucić cynamon, zamknąć szczelnie i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu zlać płyn a owoce zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie.
Na koniec odcedzić owoce, połączyć płyny, rozlać do butelek (sklarować wcześniej) i niech dojrzewa przez 6 miesięcy.
 Owoce po wytrawianiu trzymają się dzielnie, nie rozpadają się. Można ich używać jako dodatek do lodów i kremów do ciast.
Przepis znaleziony http://www.kochamwies.pl/lubie-gotowac?task=przepis&id=411

2 komentarze:

  1. Bardzo prosty przepis, na pewno wypróbuję, szczególnie, że u sąsiadki rośnie kilka krzaków i co roku skarży się, że nie ma kto jej zbierać owoców jagody kamczackiej. Nalewka z kamczackiej mmmm...

    OdpowiedzUsuń