wtorek, 12 lipca 2011
Wiosenny zielony placek
Ciasto:
6 jajek
2 1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki
1 szklanka oleju
1 paczka mrożonego szpinaku (o,4 kg)
Ubić białka, dodać cukry, potem żółtka nadal ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, olej, a na końcu rozmrożony, odciśnięty i zmiksowany szpinak. Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blachę i piec około 50 minut w 170 stopniach.
Po wystygnięciu przekroić na pół i przełożyć masą:
2 kartoniki kremówki (0,5 l 30%)
3 śmietan - fixy
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
Ubić śmietanę, dodając sypkie składniki i kwaśną śmietanę.
Przełożyć placki, część masy na wierzch i posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
www.dzialkowcy.info; zdjęcie Ire_ko
Ciasto jest super i ten kolor!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jadłaś?
OdpowiedzUsuńAne
robiłam i jadłam
OdpowiedzUsuńcały czas mnie kusi ciasto ze szpinakiem :) super wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda kapitalnie.
OdpowiedzUsuńZielone ciasto można też zrobić z herbatą zieloną matcha, ale ze szpinakiem jeszcze nie widziałam ...
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
ślicznie wygląda ten placek!
OdpowiedzUsuńWypróbuje na pewno...wygląda znakomicie:-)
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym kolorku! :D
OdpowiedzUsuń