wtorek, 12 lipca 2011

Wiosenny zielony placek


Ciasto:
6 jajek
2 1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki
1 szklanka oleju
1 paczka mrożonego szpinaku (o,4 kg)
Ubić białka, dodać cukry, potem żółtka nadal ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, olej, a na końcu rozmrożony, odciśnięty i zmiksowany szpinak. Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blachę i piec około 50 minut w 170 stopniach.
Po wystygnięciu przekroić na pół i przełożyć masą:
2 kartoniki kremówki (0,5 l 30%)
3 śmietan - fixy
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
Ubić śmietanę, dodając sypkie składniki i kwaśną śmietanę.
Przełożyć placki, część masy na wierzch i posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
www.dzialkowcy.info; zdjęcie Ire_ko
Ciasto jest super i ten kolor!
Warzywa w słodyczach

7 komentarzy:

  1. cały czas mnie kusi ciasto ze szpinakiem :) super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda kapitalnie.
    Zielone ciasto można też zrobić z herbatą zieloną matcha, ale ze szpinakiem jeszcze nie widziałam ...
    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda ten placek!

    OdpowiedzUsuń
  4. zakochałam się w tym kolorku! :D

    OdpowiedzUsuń