środa, 20 lipca 2011

Kurki - nalewka


375 ml czystej wódki
75 g kurek
Włożyć kurki do czystego słoja lub butelki, wlać wódkę, zamknąć i zostawić w pokojowej temperaturze. Nalewka jest gotowa do spożycia, kiedy grzyby opadną na dno. Kurki doskonale nadają się na nalewki, wódka sprawia, że uwydatniony zostaje morelowy smak. Podawać jako aperitif, przed podaniem dobrze schłodzić.
www.grzybland.pl
Akcja przetwory 2011

11 komentarzy:

  1. Ciekawe, nigdy nie słyszałam o kurkowej nalewce - ba nawet o żadnej grzybowej - ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej nie umiem sobie wyobrazić tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem w ciężkim szoku .Nalewka na grzybach ? Ciekawe ,bardzo ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też, ale nastawiłam i czekam na wyniki!!

    OdpowiedzUsuń
  5. o prosze :) przekopalam już chyba wszelkie kurkowe przepisy, ale na tak szalony jeszcze nie trafilam. Zrobie, z czystej ciekawosci :) Pozdrawiam. Swietny blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. intrygująca, ciekawa, zaskakująca :) ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie musze nastawić bo aż mi sie oczka wybauszyły...lubię takie nowości:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie widziałam nalewki z grzybów. Ciekawy pomysł - wart wyprubowania

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, ale mnie zaskoczyłaś! O nalewkach z ogórków słyszałam, ale o nalewce grzybowej nigdy! Chyba bym miała opory ze spróbowaniem jej, ale ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. z ogórków?? podaj przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam przepisu. Kiedyś czytałam, że na Lubelszczyźnie, w jakimś mieście, organizowane są święta nalewek, czy coś w tym rodzaju i tam można spróbować nalewki z ogórków.

    OdpowiedzUsuń