niedziela, 23 sierpnia 2009

Ryż po arabsku

225 g ryżu,
2 łyżki oliwy,
60 g cieniutkiego makaronu,
700 ml rosołu lub wody + kostka rosołową,
2 łyżki sera parmezan,
sól, pieprz
Ryz przesypać na sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić, następnie przełożyć na ścierkę i odcisnąć resztkę wody.Oliwę wlać do garnka, postawić na średnim ogniu. Makaron pokruszyć w rękach, wrzucić do gorącej oliwy i smażyć przez parę minut na zloty kolor, uważając, aby się nie przypalił.Ryz przełożyć do garnka, dobrze wymieszać z makaronem i zalać rosołem. Dodać sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Zakryć garnek i gotować pod przykryciem 20 min.Widelcem wymieszać ser z ryżem. Spróbować i jeśli potrzeba dodać jeszcze trochę soli i pieprzu.Przełożyć do dużej miski i podawać. Ryz można zastąpić burghulem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz