25 dkg mąki
25 dkg margaryny
25 dkg białego sera
1 jajko
śliwki przekrojone na pół
cukier waniliowy do posypania owoców
cukier waniliowy do posypania owoców
Zagnieść ciasto i pozostawić w lodówce na ok. 1 godzinę. Z tej ilości wychodzą 2 blaszki na tartę. Rozwałkować połowę ciasta na blasze i ponownie włożyć do lodówki na ok. 10 minut. Na zimne ciasto wyłożyć połówki śliwek, posypać je cukrem i ew. cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 12 min (180 stopni), podpiec.
budyń waniliowy (proszek)
2 łyżki cukru (jeśli budyń bez cukru)
1 jajko
3/4 szklanki mleka
budyń waniliowy (proszek)
2 łyżki cukru (jeśli budyń bez cukru)
1 jajko
3/4 szklanki mleka
W tym czasie mieszamy mleko z budyniem, jajkiem i cukrem.
Wyjmujemy leciutko zezłocone ciasto i zalewamy masą. Wkładamy ponownie do piekarnika na 25 minut obniżając temperaturę do 160 stopni.
Wyjmujemy leciutko zezłocone ciasto i zalewamy masą. Wkładamy ponownie do piekarnika na 25 minut obniżając temperaturę do 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz