niedziela, 30 września 2012

Thousand Island dressing

Sos tysiąca wysp (ang.: Thousand Island dressing) - sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez. Dodatki mogą się zmieniać. Najczęściej są to: jaja na twardo, sos chili, świeża papryka, słodkie pikle, pietruszka, siekane oliwki, cebula.
3 jajka,
1/4 szklanki sosu Worcestershire,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka goździków,
1/4 szklanki octu,
2 łyżki majonezu,
3/4 szklanki słodkich pikli,
1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek,
1 czerwona papryka.
Jajka umyć i ugotować na twardo, a następnie obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Do miseczki włożyć posiekane jajka, cukier, goździki, pikle, oliwki, paprykę. Wlać ocet, sos Worcestershire i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smak mógł się zmieszać.
Zdjęcie z Wikipedii.
Przepis znaleziony tutaj
Domowy Wyrób

sobota, 29 września 2012

Faszerowana papryka


Papryka marynowana


Sezon paprykowy w pełni. Przepis na zalewę od lat w zeszycie Babci.
Zrobiłam 2 rodzaje papryki, część w kawałkach, część pokrojoną w paseczki. Do słoików dodawałam dodatkowo liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki oleju i czosnek lub cebulę.
Papryka
3 l wody
1 1/2 szklanki octu 6%
3 - 4 czubate łyżki soli
10 łyżek cukru
olej
ziele angielskie
liście laurowe
cebula pokrojona w piórka lub czosnek
Zagotować zalewę, do słoików włożyć pokrojone papryki i dodatki. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować (ja ostatnio pasteryzuję w piekarniku).
Paprykujemy 3 Domowy Wyrób

Pieczarki faszerowane panierowane



5 pieczarek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 - 2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki natki
sól, pieprz
Na panierkę:
jajko
bułka tarta
mąka
tłuszcz do smażenia
Pieczarki oczyścić, usunąć trzonki i trochę miąższu. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na tłuszczu, do tego dodać pokrojone drobno trzonki i miąższ pieczarek. Usmażyć, doprawić do smaku.
Do letniej masy wbić jajko, dodać pietruszkę i tyle bułki, aby farsz miał odpowiednią konsystencję.
Nadziewać pieczarki, panierować i usmażyć.
Podawać z pieczywem.
Można do farszu dodać wędlinę.
W zależności od ilości usmażonych pieczarek danie może być przekąską lub samodzielnym daniem obiadowym czy kolacyjnym.
Smakołyki na pikniki


piątek, 28 września 2012

Racuszki z ryżu (po hiszpańsku)

Danie do wykorzystania ryżu jeśli dzień wcześniej ugotujemy go za dużo.
ryż ugotowany
mąka
2 jajka
1/2 szklanki śmietany lub maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
Wyrobić ciasto łyżką, aby było jednolite.
Usmażyć racuszki, posypać cukrem.
Więcej tutaj
Smakołyki na pikniki

Uova in Purgatorio czyli jaja w czyśćcu



1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek lub ileju
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (ew. z puszki
bazylia, oregano
sól, pieprz
2 -3 duże jaja
3 - 4  łyżki startego żółtego sera
1 ostra papryczka lub peperoncino w płatkach
Na patelni smażymy na tłuszczu lekko rozgnieciony czosnek, aż się lekko przyrumieni. Dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy czosnek.
Robimy łyżką wgłębienia w sosie pomidorowym. Rozbijamy jajka i umieszczamy je we wgłębieniu. Posypujemy serem. Przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty, aż jajka się zetną.
We Włoszech to danie obiadowe lub kolacyjne, u nas wspaniałe śniadanie.
Zielnik Kuchenny 2012 Paprykujemy 3

wtorek, 25 września 2012

Topinambur w jesiennej kuchni


Topinambur (Helianthus tuberosus L.) nazywany jest słonecznikiem bulwiastym (ozdobne kwiaty podobne do małych słoneczników) a także karczochem jerozolimskim (Jerusalem artichoke) lub karczochem biednych. Jest w Polsce traktowany jako roślina pastewna. Warto przywrócić ją do łaski, bo bulwy o oryginalnym smaku są wartościowym warzywem, zwłaszcza w diecie cukrzycowej. Cechuje się niewielkimi wymaganiami, rośnie w bardzo różnych warunkach. Ze względu na łatwość, z jaką odrasta z organów podziemnych, skutecznie się rozprzestrzenia i dziczeje z upraw. W wielu obszarach jest z tego powodu uciążliwym gatunkiem inwazyjnym.
Zapraszam do gotowania i przesyłania swoich przepisów!
Akcja będzie trwać od 1 października do końca listopada.
Topinambur w jesiennej kuchni


poniedziałek, 24 września 2012

Pikantny dip dyniowy z kuchni polskich Żydów


Podaje się go z pieczywem i pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
5 - 8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1 - 2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
4 - 5 pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów (ew. z puszki)
1 - 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
1 papryczka chili, posiekana lub pieprz cayenne
do smaku cukier, sok z 1/2 cytryny, sól
2 łyżki posiekanej kolendry, do przybrania

Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę oraz połowę czosnku i smażyć, aż będą miękkie. Dodać dynię i smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zacznie mięknąć.
Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka.
Następnie dynię rozgnieść na mniejsze kawałki i dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą i podawać o temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler “Kuchnia żydowska – 75 potraw na różne okazje”, wyd. Siedmioróg, 2005
Smakołyki na pikniki Zielnik Kuchenny 2012 Dyniowe przysmaki

niedziela, 16 września 2012

Lebioda z kaszą


Reymont pisał w „Chłopach”: ”...Ciężki latoś przednówek nawet dla gospodarzy.- Kto ma jeno lebiodę z otrębami, temu nie potrza mówić o biedzie...".
Lebioda (Komosa biała) - nasiona i młode liście są jadalne, liście bywają stosowane zamiast szpinaku.
W Europie na tzw. przednówku, oraz w czasie braków żywności podczas I i II wojny światowej była zbierana i wykorzystywana do spożycia, jako warzywo. Podczas oblężenia Leningradu uratowała wielu ludzi przed szkorbutem i śmiercią głodową.
Należy zebrać młode listki lebiody i podgotować lekko. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i podsmażyć. Kaszę jęczmienną (otręby) ugotować na sypko - połączyć kaszę z lebiodą, doprawić do smaku i podawać. Zdjęcie z Wikipedii, bo lebioda najlepsza na wiosnę, ale tak myślę, że jak zetnę starą to wyrośnie młoda - jak pokrzywa - i zrobię kaszkę!
Literatura na talerzu 2012 Zielnik Kuchenny 2012Kinowe inspiracje - KONKURS

sobota, 15 września 2012

Placki cukiniowo serowe

1 cukinia starta na grubych oczkach
1/2 cebuli posiekanej drobno
1 ząbek czosnku starty
10 dkg białego sera
1 jajko
1 - 2 łyżki mąki
sól, pieprz
ew. mięta, bazylia, pietruszka czy inne ulubione zioło
olej
Składniki wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Można dodać do masy posiekane zioła. Podawać same lub np. z jogurtem. Smaczne również na zimno. Doskonałe do zrobienia z dziećmi.
Inspiracją był przepis z programu "Żołądek czy rozsądek? 3".
Z dziećmi i dla dzieci Zielnik Kuchenny 2012 Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki Naleśnikowa Sobota 2

czwartek, 13 września 2012

Zupa krem z dyni

1/2 kg surowej dyni
2 ziemniaki
1 cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka imbiru (dodałam jeszcze świeży imbir, starty, ok. 2 cm)
1/2 puszki mleka kokosowego
sól, pieprz
3 - 4 łyżki oliwy
pestki z dyni uprażone
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię, imbir i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać imbir (proszek), wymieszać. Po kilku minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i chwilę pogotować. Całość zmiksować i przyprawić do smaku.
Podawać posypane pestkami z dyni. Ew. polać oliwą. Raz podałam do zupy grzanki z serem i posypane papryką - pyszne!
Ten przepis kojarzy mi się zawsze z książką Paulliny Simons "Przepisy Tatiany" - autorki wspaniałej trylogii (Jeździec Miedziany, Tatiana i Aleksander i Ogród Letni). Tam wprawdzie był przepis na Placek "dymiowy", ale USA zawsze mi sie będzie kojarzyć z dynią!
W roli głównej: Oliwa Dyniowe przysmakiLiteratura na talerzu 2012

wtorek, 4 września 2012

Ostre papryczki nadziewane


Przepis znaleziony w jakimś dodatku z przepisami do Przyjaciółki.
 8 strąków ostrej papryczki  - u mnie dużo więcej
20 dag serka feta
25 dag twarogu
ząbki czosnku
oliwa, sól, zioła, pieprz
 Paprykę odcinamy od góry, usuwamy nasiona, płuczemy i lekko obgotowujemy (moczyłam przez parę godzin w wodzie z octem bez gotowania). Ostudzone papryczki nadziewamy wymieszanymi i doprawionymi serami. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku, układamy paprykę i zalewamy gorąca oliwą. Zakręcamy.
Drugie nadzienie zrobiłam z tuńczyka roztartego z kaparami (domowe, z nasturcji) - przepis z włoskiej gazety Mangiare bene.
Pasteryzowałam w piekarniku.
Warzywa psiankowate 2012 Paprykujemy 3 Domowy Wyrób