poniedziałek, 26 marca 2012

Pasztet z królika wg. mojego Dziadka

Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 – 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 – 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonego jałowca
½ łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka – pianę ubić – dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Kurczak i spółka

5 komentarzy:

  1. Przepraszam Cię, ale zgodnie z zasadami akcji opisanymi na Durszlaku, każdy przepis musi zawierać zdjęcie potrawy i banerek (lub link) akcji, by mógł zostać zaakceptowany.

    OdpowiedzUsuń
  2. banerek jest, ale zdjęcie będzie dopiero bliżej Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc dodam przepisy bliżej Świąt, gdy już będą zdjęcia (i banerki pod wszystkimi zgłaszanymi przepisami - koreczki itd.). Zasady muszą być takie same dla wszystkich. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ten Twój pasztet tez jest super:-)
    Re:300 g brzuszka to jest 300 g brzuszka tzn. surowego brzucha nie boczku.

    OdpowiedzUsuń