wtorek, 13 marca 2012

Barszcz biały na soku z kiszonych ogórków

2 skrzydełka z kurczaka i kostka rosołowa (a jeszcze lepiej wywar z gotowania szynki czy boczku)
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
liść laurowy
majeranek
4 łyżki mąki
sól, pieprz, Vegeta
Warzywa obrać, umyć, włożyć do garnka razem z wywarem mięsnym (lub skrzydełka i kostka rosół owa), liściem laurowym, obraną cebulą i czosnkiem, zalać dwoma litrami wody,posolić, popieprzyć, wsypać trochę Vegety. Gotować na średnim ogniu ok. 30 - 40 minut, dolewając wodę, aby płynu było ciągle tyle samo. Warzywa i mięso wyjąć z garnka. Do wywaru dolać sok z ogórków, zagotować. Barszcz zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, ponownie zagotować. Doprawić majerankiem i ewentualnie przyprawami do smaku.Do barszczu można dodać pokrojoną marchewkę i mięso z wywaru. Jak to zwykle biały barszcz, podawać z jajkiem i kiełbasą, ew. z ziemniakami ugotowanymi osobno.
Można robić na wodzie po gotowaniu boczku czy szynki, można dodać śmietany czy jogurtu.
Pyszny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz