niedziela, 4 marca 2012

Pyzy wileńskie

1 kg surowych mączystych ziemniaków
30 dag ziemniaków ugotowanych
sól
Nadzienie:
50 dag tłustego mięsa (baranina, wołowina)
majeranek, pieprz, sól
3 dag tłuszczu
3 dag cebuli
5 dag słoniny do polania
Cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso opłukać, odcisnąć z wody, zemleć, wymieszać z cebulą i przyprawami.
Surowe ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o drobniutkich oczkach. Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć, miazgę odłożyć. Gdy sok ustoi się, zlać ostrożnie. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z tego ciasta wyrabiać placuszki, nakładać nadzienie, zlepić starannie i wyrobić okrągłe, pyzy wielkości dużego orzecha włoskiego.
Pyzy z surowych ziemniaków gotuje się długo, dlatego lepiej kształtować niezbyt duże sztuki. Zagotować wodę z solą, włożyć pyzy i powoli je ugotować; przed odcedzeniem przekrajać i sprawdzić, czy są ugotowane.
Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osączyć i podać polane słoniną ze skwarkami. Można je po polaniu wstawić do piekarnika i trochę obsuszyć przyrumieniając ich powierzchnię.
www.we-dwoje.pl

2 komentarze:

  1. nigdy m się jeszcze nie udało zrobić idealnych pyz. może z twojego przepisu w koncu wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy blog.Dotąd doszedłem.Jutro tutaj wrócę.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń