czwartek, 15 marca 2012

Ciasto Tulipan

7 białek,
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
4 łyżki wody
1 łyżka kakao
1 kisiel truskawkowy lub inny czerwony
1/2 szklanki maku
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy ciasta w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy ok. 40 - 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

1 komentarz:

  1. o widzę, że skorzystałaś z przepisu z mojej strony, mam nadzieję, że ciasto wyszło

    OdpowiedzUsuń